Nový Bor: Plynaři pokácí patnáct stromů. Staletým dubům se vyhnou

05.02.2019 10:13

Zhruba patnáct stromů vykácí plynaři v ulici U Vodárny v novoborských Arnultovicích kvůli plánované rekonstrukci vysokotlakého plynovodu. Informoval o tom zástupce společnosti Arbo Energy, která provede kácení v ochranném pásmu plynovodu v průběhu února. Zásah se nijak nedotkne čtveřice staletých dubů, jejichž zachování si město Nový Bor prosadilo na konci loňského roku.

Nový Bor: Plynaři pokácí patnáct stromů. Staletým dubům se vyhnou
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

„Ty se také nacházejí v ochranném pásmu a původně byly mezi vytipovanými stromy ke kácení, ale na základě kroků města od jejich kácení provozovatel plynárenského zařízení ustoupil a zvolil jinou trasu pro rekonstrukci potrubí,“ uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Stromy se sice nachází na území města, to však současně spadá do zvláště chráněného území CHKO Lužické hory. „Protože se jednalo o kácení v ochranném pásmu zařízení plynárenské soustavy, neměli jsme zákonné zmocnění nijak tuto věc ani posoudit, ani rozhodnout. Podle §8 odst. 2 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny ve znění pozdějších předpisů postačuje takové kácení pouze oznámit nejméně 15 dní předem příslušnému orgánu ochrany přírody, v tomto případě AOPK ČR, Správě CHKO Lužické hory, který je může pozastavit, omezit nebo zakázat, pokud odporuje požadavkům na ochranu dřevin,“ připomněla vedoucí odboru životního prostředí na novoborském městském úřadě Jitka Kopčáková.

CHKO Lužické hory pokácení stromů nebránila. Opírala se o to, že by výkopové práce vážně poškodily rozvinutý kořenový systém dubů, což by pro ně mělo fatální důsledky.

Na základě toho město Nový Bor iniciovalo jednání s ochranáři i plynaři a požadovalo náhradní výsadbu za ekologickou újmu. „Současně s tím jsme nechali vypracovat znalecký posudek, který ocenil stromy podle Zákona o oceňování majetku. Z posudku vyplynulo, že se jedná o perspektivní dřeviny vysoké dendrologické hodnoty, ve výborné vitalitě a dobrém zdravotním stavu,“ doplnila vedoucí technického oddělení Zdeňka Schreibová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…