Nový Bor: Sklářská sympozia a mistři skláři objektivem Svatopluka Dvořáka

04.10.2018 20:38

Vzpomínka na řadu výborným sklářů z Novoborska a zároveň i ohlédnutí za několika minulými ročníky proslavených sympozii IGS - to je nová výstava fotografií inženýra Svatopluka Dvořáka (1936), v prvním patře Turistického informačního centra v Novém Boru na ulici T. G. Masaryka.

Nový Bor: Sklářská sympozia a mistři skláři objektivem Svatopluka Dvořáka
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

„Po válce jsem začal v České Lípě chodit do školy, bylo to ošklivé šedivé město, zato krajina kolem mě už od dětství lákala a okouzlovala. Poznávání přírody a kraje se mi stalo celoživotní zálibou a touha uchovat pro sebe i své blízké prožitky a obrazy mě přivedla i k fotografování,“ vzpomíná Svatopluk Dvořák, novoborský občan a patriot, který po vysokoškolském studiu začal pracovat v zdejším Crystalexu. „Byl jsem původně technikem, ale zaujala mě krása a zajímavost ručních řemesel. Měl jsem zajímavou práci při zavádění výroby v novém kombinátě a později při její automatizaci, ale časově tak náročnou, že fotografování šlo nějakou dobu stranou. Až v devadesátém roce jsem si koupil nový Canon a uvědomil si, že kromě fotek krajiny a  přírody mám ještě ohromnou příležitost – zachytit práci sklářů. Zachytit lidi při práci se žhavou hmotou je zajímavé, obtížné a vděčné téma. Za léta jsem shromáždil dokumentaci o místech, která už nejsou a lidech, kteří bohužel už nežijí, ale i o vytrvalosti a dovednosti mnoha výborných sklářů,“ vysvětluje fotograf Dvořák. V posledním desetiletí se pak soustavně věnuje leteckému fotografování, společně s pilotem Tomášem Klimešem.Fotografie se sklářskou tématikou vystavoval jak v Novém Boru, České Lípě, tak v Turnově či bavorském Zwieselu, nebo ve Weiswaseru. Letecké snímky představil kromě Nového Boru například ve Varnsdorfu, na zámku ve Šluknově, v České Lípě, nebo v Liberci.

Výstava, zajímavá především pro pamětníky, potrvá v informačním centru až do 10. ledna 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…