Nový Bor: Virtuální Cesta skla provede česko-polským příhraničím

18.11.2020 21:49

Turistické informační centrum v Novém Boru připravilo virtuální prohlídku po Cestě skla v česko – polském příhraničí. Jejím prostřednictvím mohou lidé navštívit muzea, sklářské hutě či přírodní památky obou regionů. Virtuální prohlídka je přístupná z webových stránek města Nový Bor a umožní návštěvníkům v 360° rozhraní procházet všemi zajímavostmi.

Nový Bor: Virtuální Cesta skla provede česko-polským příhraničím
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

„V době, kdy je omezené cestování, se mohou lidé vydat alespoň na virtuální cestu po turisticky atraktivních místech, která je rozhodně nebudou nudit,“ předesílá Petra Matěchová, vedoucí Turistického informačního centra v Novém Boru. 

Putování po česko-polském příhraničí začíná v Kamenickém Šenově, pokračuje přes Nový Bor do Jablonného v Podještědí, Jablonce nad Nisou, Harrachova až k polským sousedům do Szklarske Poreby, Piechowic a Jelenie Gory. Všude návštěvníkům zpřístupňuje místní muzea, galerie, sklářské hutě, významné sakrální stavby a památky a přírodní zajímavosti.

„Nejde o podrobně zpracovaná celá místa, záměrem bylo dát lidem možnost nahlédnout na uvedená místa, navnadit je na skutečný fyzický výlet. Někde máme zpracované dvě místnosti, jinde třeba jen samotný objekt. Vždy jde o pohled 360 stupňů, který lze otáčet, přiblížit si záběr,“ doplňuje Petra Matěchová.

Inspirovat ke skutečnému výletu může také od jara 2021 vandrovní knížka, kterou zájemci získají na vybraných místech. Do ní budou moci z jednotlivých zastaveních sbírat razítka, jejichž plný počet v cíli cesty promění za deskovou hru pro celou rodinu se sklářskou tematikou.

Virtuální prohlídka je součástí společného přeshraničního projektu Cesta skla města Nový Bor a Krkonošského muzea v Jelení Hoře, který finančně podpořil Evropský fond pro regionální rozvoj částkou 1,193 milionu euro. Projekt staví na společné sklářské tradici a jeho cílem je podstatné zlepšení nabídky pro turisty a společnou propagací a dalšími aktivitami podpořit již fungující cíle v regionu. Muzeum v Jelení Hoře již díky tomu rozšířilo výstavní prostory a vytvořilo „Laboratoř skla“, v níž návštěvníkům interaktivní formou představuje tradiční sklářské techniky. Město Nový Bor dokončuje rekonstrukci historického podstávkového domu čp. 106, který se nachází v těsné blízkosti Sklářského muzea. Ten bude sloužit jako informační centrum pro společnou destinaci Cesta skla, zázemí pro animační programy muzea a badatele a rovněž zde nové zázemí získá novoborské Turistické informační centrum.

Virtuální prohlídka je dostupná ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…