Nový Bor: Začala demolice vybydlené ruiny v Nemocniční ulici

30.09.2018 13:49

V Novém Boru začala demolice vybydlené ruiny v Nemocniční ulici. Bagr ji začal strhávat ve čtvrtek ráno. Práce, které zahrnují zbourání domu, roztřídění suti a odpadků a jejich odvezení, by měly být hotové do týdne. Na uvolněném místě v budoucnu vyroste bytový dům.

Nový Bor: Začala demolice vybydlené ruiny v Nemocniční ulici
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Polorozpadlý dům, plný odpadků a krys, dlouhodobě hyzdil část města poblíž internátu novoborské sklářské školy a domu seniorů. I přes riziko zřícení a opakovaná varování v něm přespávali lidé bez domova, tři z nich na to v minulosti doplatili životem. Město dům koupilo v loňském roce od soukromého vlastníka za 880 tisíc korun. „Je to cena za to, že tu již nikdo nezemře a že frekventovanou lokalitu s bytovou zástavbou vyčistíme od  brownfieldu,“ říká starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Odhadovanou cenu demolice 3,2 miliony korun se podařilo otevřenou soutěží snížit na 1,125 milionu korun. Část z ní pokryje dotace z ministerstva pro místní rozvoj. Po demolici město prostor zkultivuje a zahájí přípravy na výstavbu bytového domu. „Reagujeme tím na převis žádostí o městské byty. Ty by měly být o velikosti 2+1 a 1+1, o které je mezi žadateli největší zájem,“ upřesňuje Jaromír Dvořák.

Město Nový Bor zbourá do konce letošního listopadu ještě tři zchátralé domky v areálu mateřské školy v Kalinově ulici. Demoliční práce ve veřejné soutěži vyhrála společnost PB SCOM, s.r.o. s cenou 1,39 milionu korun. „Soutěží jsme ušetřili 1,3 milionu korun, kdy předpokládaná cena za demolici byla 2,7 milionů korun,“ říká Jaromír Dvořák.

Ke zbourání objektů, které v minulosti provozovala novoborská sklářská škola pro volnočasové aktivity svých studentů, město přistoupilo kvůli tomu, že by se jejich rekonstrukce s ohledem na dnešní stavební a hygienické předpisy finančně nevyplatila. „Uvolněný prostor bychom chtěli využít pro venkovní ledovou plochu, která chybí nejen v našem městě ale i v celém regionu. Součástí by mělo být i zázemí pro bruslaře. Zároveň půjde o doplnění nabídky víceúčelového sportovního areálu, který má v areálu školky do konce listopadu vyrůst,“ doplňuje Jaromír Dvořák.

Problémový zůstává dům na hlavní třídě T. G. M. naproti sokolovně. Ten patří společnosti Anna Bohemia Art, jejímž jednatelem je Radek Stehlík. Část domu se předloni v zimě zřítila do ulice. Na příkaz statika ji majitel zboural do prvního patra, od té doby žádné další práce neprovedl. „Nemáme žádné možnosti, jak ho přinutit dům zbourat. Snažíme se s ním neustále jednat, ale v podstatě se nám vysmívá. Nabízí nám dům k odprodeji za 3 miliony korun, což je pro nás absolutně nepřijatelné, takovou cenu nemá ani pozemek,“ dodává Jaromír Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…