Nový Bor chce začít stavbu cyklostezky do Lípy v roce 2023

24.10.2021 10:20 | Tisková zpráva

Nový Bor pokročil s realizací projektu cyklostezky do nedaleké České Lípy. Do konce letošního roku bude mít hotové veškeré podklady, aby mohl požádat o dotaci a v roce 2023 zahájit stavbu I. etapy cyklostezky v intravilánu města.

Nový Bor chce začít stavbu cyklostezky do Lípy v roce 2023
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Cyklistům má stezka nabídnout bezpečnou alternativní cestu a odvést je z frekventované silnice I/9. Projektová kancelář Vaner nabídla v rámci studie tři varianty, nejkratší je dlouhá 5,7 kilometru a nejdelší devět. Přednost dostala ta nejkratší, která hlavní silnici kopíruje. O stavbu se Česká Lípa a Nový Bor podělí.

„Cyklotrasa má plnit hlavně dopravní funkci, tedy sloužit především obyvatelům obou měst a obcí podél trasy k cestě do práce, do školy,“ řekl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. Prioritou projektu je zajistit bezpečné spojení mezi Novým Borem a Českou Lípou a odvést cyklisty z přetížené silnice. „Denně po ní projede 16 000 aut a nám se tu pohybují děti, chodci, cyklisté,“ doplnil Jaromír Dvořák.

Novoborská část začne na křižovatce ulic Husova a Smetanova, napojí se na ulici kpt. Jaroše a na druhou stranu po přírodní koupaliště. „Pro tento úsek už máme vyhotovenou společnou dokumentaci, která je nutná pro vydání územní a stavebního povolení. Současně probíhá inženýrská činnost,“ řekl vedoucí odboru rozvoje města na novoborském městském úřadě Jan Toms.

Město předpokládá, že ještě letos bude mít zpracovanou projektovou dokumentaci pro provedení stavby tak, aby příští rok mohlo požádat o dotaci Státní fond dopravní infrastruktury a v roce 2023 začít se stavebními pracemi na uvedeném úseku.

Současně s tím probíhají práce na další etapě cyklostezky od koupaliště k hlavní silnici I/9 a do Chotovic. „Kvůli složitosti některých majetkoprávních vypořádání ještě není daná finální trasa této etapy. Nicméně již nyní víme, že její část povede po pozemcích města kolem koupaliště, kde nezisková organizace Čmelák připravuje projekt Novoborské Amazonie,“ sdělil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Novoborská Amazonie, mokřadní park se soustavou mělkých tůní a vycházkovým okruhem, vznikne v zanedbané lokalitě podél Šporky v sousedství koupaliště. Cyklistům se tak při jejím průjezdu nabídne další zážitek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…