Nový Jičín: Budova se opravuje, provoz úřadu není omezen

23.05.2017 8:40

Budova na Divadelní ulici 1, ve které sídlí městský úřad, se opravuje. Z fasády se odstraňují trhliny, omítka a střecha budou znovu natřeny. Sousoší s atikou a vstupní portál z Tyršovy ulice projdou restaurátorskou obnovou.

Nový Jičín: Budova se opravuje, provoz úřadu není omezen
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Město za stavební práce zaplatí 5,8 milionu korun. Jelikož je budova nemovitou kulturní památkou, 350 tisíc bude uhrazeno z dotace Moravskoslezského kraje. Po dobu rekonstrukce, která by měla skončit na podzim, nebude provoz městského úřadu omezen.

„K obnově fasády a střechy nás donutil jejich špatný technický stav. Ve fasádě se objevily praskliny, opravu nebo výměnu potřebují i klempířské prvky, hromosvod, komíny, části střech a světlíků. Okapový systém bude doplněn o elektrické vyhřívání,“ řekl vedoucí organizačního odboru novojičínské radnice Zdeněk Petroš.

Poměrně rozložitá a členitá budova byla postavena na konci 19. století podle návrhu vídeňského architekta Otto Thienemanna. Některé interiérové prostory jsou vyzdobeny malbami Eduarda Veitha. „V budově na Divadelní ulici 1 v minulosti sídlil krajský soud a okresní hejtmanství. Je to několikakřídlý komplex dvoupatrových novorenesančních budov. Při opravě fasády bude respektováno její členění a profilace štukových prvků. Některé zásahy budou realizovány odborníkem s licencí na restaurování sochařských děl z kamene,“ doplnil Václav Herold z odboru školství.

V době realizace stavebních úprav bude zajištěný bezpečný průchod do budovy, přesto je nutné, aby občané dbali zvýšené opatrnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: MŠ Mozaika na Závodu míru se pyšní novým stravovacím provozem

19:06 Pardubice: MŠ Mozaika na Závodu míru se pyšní novým stravovacím provozem

V MŠ Mozaika byla úspěšně dokončena rekonstrukce hospodářského pavilonu. Tento projekt modernizoval …