Nový Jičín: Budova se opravuje, provoz úřadu není omezen

23.05.2017 8:40 | Zprávy

Budova na Divadelní ulici 1, ve které sídlí městský úřad, se opravuje. Z fasády se odstraňují trhliny, omítka a střecha budou znovu natřeny. Sousoší s atikou a vstupní portál z Tyršovy ulice projdou restaurátorskou obnovou.

Nový Jičín: Budova se opravuje, provoz úřadu není omezen
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Město za stavební práce zaplatí 5,8 milionu korun. Jelikož je budova nemovitou kulturní památkou, 350 tisíc bude uhrazeno z dotace Moravskoslezského kraje. Po dobu rekonstrukce, která by měla skončit na podzim, nebude provoz městského úřadu omezen.

„K obnově fasády a střechy nás donutil jejich špatný technický stav. Ve fasádě se objevily praskliny, opravu nebo výměnu potřebují i klempířské prvky, hromosvod, komíny, části střech a světlíků. Okapový systém bude doplněn o elektrické vyhřívání,“ řekl vedoucí organizačního odboru novojičínské radnice Zdeněk Petroš.

Poměrně rozložitá a členitá budova byla postavena na konci 19. století podle návrhu vídeňského architekta Otto Thienemanna. Některé interiérové prostory jsou vyzdobeny malbami Eduarda Veitha. „V budově na Divadelní ulici 1 v minulosti sídlil krajský soud a okresní hejtmanství. Je to několikakřídlý komplex dvoupatrových novorenesančních budov. Při opravě fasády bude respektováno její členění a profilace štukových prvků. Některé zásahy budou realizovány odborníkem s licencí na restaurování sochařských děl z kamene,“ doplnil Václav Herold z odboru školství.

V době realizace stavebních úprav bude zajištěný bezpečný průchod do budovy, přesto je nutné, aby občané dbali zvýšené opatrnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

20:27 Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

S novými závody na kratší vzdálenosti a dalšími novinkami se letos představí Mattoni Půlmaraton Olom…