Nový Jičín: Na Komenského ulici se mění dopravní režim

08.08.2015 13:56

Komenského ulice v Novém Jičíně mění svou podobu, aby byla bezpečnější. Před základními školami Komenského 66 a Komenského 68 budou vybudovány dva nové přechody pro chodce, osvětlení, zpomalovací polštáře a silnice bude jednosměrná.

Nový Jičín: Na Komenského ulici se mění dopravní režim
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Investice přesáhne milion korun. Stavební práce by měly být hotovy do začátku školního roku, ale již nyní je v ulici změněný režim a doprava je regulována dočasným značením.

Přestavba Komenského ulice je součástí projektu Bezpečně do škol, který město spustilo na konci roku 2013. Zásadní změnou je zjednosměrnění Komenského ulice od křižovatky s ulicí Msgr. Šrámka po ulici Hoblíkovu. Pro cyklisty bude obousměrný provoz zachován. V místech nových přechodů pro chodce bude silnice zúžená pomocí vysazených chodníků, aby přechody vyhovovaly technickým normám a bezpečnosti provozu. Ve slepé části ulice Žižkova, která je dělicí čárou mezi ZŠ Komenského 66 a ZŠ Komenského 68, bude vybudováno místo pro přecházení.

Před oběma školami budou v rámci úprav vytvořena časově blokovaná parkovací místa pro řidiče vezoucí děti do školy. „Rodiče budou moci děti vysadit z auta před přechodem, po kterém děti bezpečně přejdou na druhou stanu ulice a mohou pokračovat do školy. V době ranní dopravní špičky v pracovních dnech budou místa určena jen pro zastavení aut. Od 7 do 8 hodin se na nich nebude smět parkovat,“ vysvětlila Ivana Petruchová z odboru majetku, rozvoje a investic.

Naproti ZŠ Komenského 68 budou pro výstup dětí vyhrazena tři místa, čtyři místa zůstanou ve stávajícím režimu pro parkování místních obyvatel. Naproti ZŠ Komenského 66 bude pro krátké zastavení vyhrazeno všech 8 míst. „Aby systém dobře fungoval, bude potřeba jisté ukázněnosti řidičů, přijíždějící auta by se měla na vyhrazených místech plynule střídat. Vytvoření bezpečných a logických cest, které budou děti skutečně používat k přecházení, bylo největší prioritou celého projektu,“ zdůraznila Petruchová

Na opatřeních, která mají zvýšit zejména bezpečnost dětí při cestě do školy, spolupracovalo město s Nadací Partnerství. Do dotazníkového šetření se zapojila i veřejnost. Téměř 800 respondentů! „Děti a rodiče kreslili mapu rizikových míst a zaznamenávali, jaké problémy v dopravě v okolí Komenského škol vnímají. Na základě sesbíraných dat navrhl dopravní projektant tři varianty bezpečnostních opatření na ulici Komenského. Výsledné řešení vybrala veřejnost na veřejném projednávání, potvrdila ho i dopravní komise,“ dodala Petruchová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…