Nový Jičín: První městský elektromobil bude sloužit dětem a seniorům

11.04.2018 21:04

Pro město Nový Jičín začal jezdit v pondělí první elektromobil. Zároveň radnice spustila zcela novou službu pro občany, baby a senior taxi, kterou bude ekologické vozidlo zajišťovat. Chce tak usnadnit starším lidem a rodičům malých dětí přepravu k lékaři nebo na úřady.

Nový Jičín: První městský elektromobil bude sloužit dětem a seniorům
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Elektromobil, ke kterému v krátkém čase přibude ještě jedno stejné auto, se bude nabíjet v areálu technických služeb, které baby a senior taxi provozují.

„Nová služba je určena lidem od 65 roků a zákonným zástupcům dětí do čtyř let věku. Budou mít nárok maximálně na šest jízd měsíčně a za jednu cestu zaplatí 20 korun. Věříme, že tento způsob přepravy usnadní občanům cestu do zdravotnických zařízení, na úřad práce, kde se vyřizují různé příspěvky, na okresní správu sociálního zabezpečení, na městský úřad. Starší lidi se sníženou soběstačností může bezplatně doprovodit další osoba,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Taxislužba pro děti a seniory se objednává telefonicky u technických služeb jeden až dva dny dopředu. V případě náhlého onemocnění dětí lze vůz přivolat i v daný den a zajistit převoz k lékaři. Nová služba funguje v pracovní dny od 6:30 do 14:30 hodin.

Zájemce o senior nebo baby taxi si musí na odboru sociálních věcí vyřídit průkazku, do které se mu budou vyznačovat realizované jízdy. Za vydání průkazky na celý rok zaplatí žadatel 30 korun. „Průkazky jsme začali vydávat před měsícem a do dnešního dne si o ně požádalo 75 lidí. Větší zájem evidujeme ze strany seniorů,“ doplnil vedoucí odboru sociálních věcí novojičínské radnice Antonín Urban.

Elektromobil si Nový Jičín pronajal na tři roky od energetické společnosti ČEZ. „V rámci pronájmu vozidla zajišťujeme pro Nový Jičín i veškerý servis včetně pojištění. Náklady města na pohonné hmoty by u elektromobilu neměly přesáhnout částku 500 korun za měsíc,“ vysvětlil Tomáš Knespl, manažer rozvoje elektromobility společnosti ČEZ. Elektromobil se bude dobíjet v areálu technických služeb a na jedno nabití ujede přibližně 160 kilometrů.

„Snažíme se, aby město bylo šetrné k životnímu prostředí, proto jsme také už v prosinci, jako první v Moravskoslezském kraji, začali celou městskou hromadnou dopravu zajišťovat elektrobusy,“ připomněl starosta Dvořák.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…