Nový Jičín: Součástí slavnosti bude i válečná bitva

01.08.2015 7:28

V Novém Jičíně vrcholí přípravy 22. ročníku městské slavnosti. Proběhne v pátek 4. a v sobotu 5. září. Hlavním tématem bude výročí konce 2. světové války, připomenuta budou i výročí slavných cechů novojičínských a 130 let od narození novojičínského rodáka, automobilového závodníka Friedricha Paula (Fritze) Hückela.

Nový Jičín: Součástí slavnosti bude i válečná bitva
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Letošní městská slavnost bude dvoudenní. „V pátek 4. září se v části města zvané Bocheta na ulici Bohuslava Martinů po přeletech a vzdušných soubojích modelů letadel odehraje válečná bitevní ukázka zobrazující závěreční boje 2. světové války. Součástí ukázky budu i tanky a při příznivém počastí letadlo Fieseler 156 Storch, “ řekl ředitel Městského kulturního střediska Nový Jičín Petr Orság.

V sobotu 5. září se program přenese do centra města. Na Masarykově náměstí budou probíhat stylizované městské trhy s ukázkami řemesel. V deset a patnáct hodin projde náměstím průvod kostýmovaných účastníků a uniformovaných vojáků a projede jím vojenská technika z 2. světové války. Odpoledne bude průvod doplněn o desítky historických automobilů značky Tatra. Právě s automobily kopřivnické továrny je svázána závodnická dráha novojičínského rodáka Friedricha Paula (Fritze) Hückela.

„Na ploše náměstí bude instalována expozice Ve jménu důstojnosti lidské, která přiblíží novojičínský region a osobnosti za 2. světové války. Její součástí budou i exponáty přivezené z Leteckého muzea Suchdol nad Odrou,“ dodal Orság. V kině Květen se budou promítat historické dokumenty a filmy s válečnou tématikou. V parku Žerotínského zámku bude velký vojenský tábor s výstavou techniky.

Celodenní program, na kterém se podílejí kromě města i spolky, organizace, školy a školky, amatérští i profesionální umělci, vyvrcholí koncerty Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers, skupiny No Name a kapely Claymore. Nebude chybět ani tradiční slavnostní ohňostroj. Po celý den budou zpřístupněny kulturní památky a parkování ve městě bude v sobotu bezplatné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …