Nový Jičín: Zloděje vánočních stromků odradí zápach

29.10.2017 19:04

Jehličnany v Novém Jičíně ochrání před krádeží v předvánočním čase speciální postřik. Pracovníci technických služeb a městských lesů do konce listopadu ošetří více než dva tisíce smrků, jedlí a borovic rostoucích v parcích, sídlištní zeleni, v lesoparku nebo v nově otevřené zvěrokruhové lesní zahradě. Postřik zanechává na stromku zabarvení a v teple páchne. Město používá tuto metodu ochrany stromků již několik let a je to způsob poměrně účinný.

Nový Jičín: Zloděje vánočních stromků odradí zápach
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

„Natíráme všechny stromky do výše pěti metrů v parcích i na sídlištích,“ řekl vedoucí střediska veřejné zeleně technických služeb Pavel Zápalka. „Používáme takové složení postřiku, které chrání smrky a jedle nejen před zloději, ale také před okusem zvěře,“ doplnil Jiří Schindler z odboru životního prostředí novojičínské radnice. Některým stromkům lesníci také ulamují větvičky, čímž sice utrpí atraktivita jejich vzhledu, ale životaschopnost nikoli.

„Dřeviny vysazujeme na veřejně přístupná místa z ekologických a estetických důvodů jako investici s dlouhodobým přínosem i pro další generace a je proto smutné, že musíme každoročně aplikovat chemické přípravky pouze pro ochranu těchto výsadeb před vandaly, kterým slouží stromek pouze několik dní o Vánocích. Mnohdy totiž zloději vůbec netuší, jak druhově zajímavé dřeviny poškozují. Vzhledem k usychání smrků totiž „běžné“ smrky do městské zeleně nevysazujeme,“ zdůraznila Olga Kubálková z odboru životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…