Nový Jičín připravuje výstavbu bytů i parcel pro rodinné domy

22.02.2020 8:36

Po téměř dvou desítkách let se v Novém Jičíně znovu začnou budovat nové městské byty. Bývalá ubytovna pro zdravotnický personál v ulici K Archivu by se už v příštím roce měla začít přestavovat na startovací byty pro mladé lidi.

Nový Jičín připravuje výstavbu bytů i parcel pro rodinné domy
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Předpokládaná finanční částka na realizaci záměru je 62 milionů korun. Radnice také připravuje pozemky pro výstavbu rodinných domů a je vstřícná ke spolupráci se soukromými investory, kteří by byty ve městě vybudovali.

„Budoucí bytový dům v ulici K Archivu se nyní projektuje a ještě letos bychom chtěli zajistit povolení k zahájení stavby. Vznikne tady 39 bytů velikosti dva plus kuchyňský kout. Bude to nájemní bydlení pro mladé lidi,“ řekl místostarosta Nového Jičína Václav Dobrozemský. Už 26. února začne běžet lhůta nabídkového řízení, ve kterém město nabízí lukrativní pozemek v centu, v ulici Dolní brána, a požaduje, aby zde nový vlastník vybudovat téměř 30 bytů.

„Z jednání se  soukromými investory máme informace, že bývalá budova Jednoty v ulici K Nemocnici má být přestavěna na dům asi se 70 byty, nový objekt k bydlení by se měl postavit i v místě, kde stávala mateřská škola v Trlicově ulici,“ doplnil místostarosta.

Město také připravuje parcely pro zájemce o stavbu rodinného domu. „V lokalitě za bývalou školou v místní části Žilina má vzniknout 23 stavebních míst. Město zafinancuje kanalizaci, vodovod, veřejné osvětlení, chodníky a komunikace. Počítáme s částkou 30 milionů korun,“ uvedl Dobrozemský. Nyní se dokončuje projektová dokumentace potřebná k vybudování komunikací.

Územní plán města počítá s výstavbou bytových domů v Bezručově ulici. S ohledem na stávající stav, kdy na ploše, která má být zastavěna, parkují auta občanů zejména z přilehlých sídlišť, bude nutné k tomu přihlédnout a aktualizovat původní záměr. Spolu s bytovými domy by mohl být v této lokalitě vybudován i parkovací dům.

K bydlení je určená i proluka v ulici Bohuslava Martinů a soukromý investor plánuje v místní části Loučka Za Humny připravit pozemky pro výstavbu rodinných domů. „V první fázi by zde mělo být 72 parcel a město s daným investorem jedná o možné formě spolupráce,“ dodal Dobrozemský.

Město Nový Jičín má ve svém vlastnictví 1120 bytů. Aktuálně je jich 45 neobsazených. Některé z nich procházejí rekonstrukcí, část na nutné stavební úpravy čeká a asi 15 je již připravených do nabídkového řízení. Bytový odbor eviduje 527 žadatelů o městský byt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…