Nový Jičín rozšířil síť zastávek baby a senior taxi a zrušil poplatek za průkaz

21.07.2020 8:36

Novojičínská radnice se rozhodla zatraktivnit baby a senior taxi, městem dotovanou přepravu. Od července nemusí žadatelé o průkaz, který je opravňuje k užití služby, platit poplatek za jeho vydání.

Nový Jičín rozšířil síť zastávek baby a senior taxi a zrušil poplatek za průkaz
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Zároveň se rozšířila síť nástupních a výstupních míst a nově dopravce cestující zaveze i do lékárny, na masáž, rehabilitace nebo na pedikúru. Tato přepravní služba je určená seniorům starším 65 let, zdravotně postiženým občanům s průkazem ZTP nebo ZTP/P a dětem do čtyř let věku s doprovodem.

„Jelikož nám počet lidí využívajících baby a senior taxi začal stagnovat, rozhodli jsme se službu podpořit a pro občany ji zatraktivnit. Od července až do konce roku budou noví žadatelé o průkaz osvobozeni od třicetikorunového poplatku za jeho vydání, a také už nemusí kvůli jeho vyřízení na odbor sociálních věcí. K dispozici bude i v kanceláři SeniorPointu na Revoluční ulici 6. Také zajistíme terénní formu jeho distribuce, kdy ho budeme rozdávat například v klubech seniorů nebo na akcích v domech s pečovatelskou službou, nově označovaných jako domy s byty zvláštního určení,“ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí novojičínské radnice Daniela Susíková.

V minulosti bylo možné baby a senior taxi využívat pouze k cestám k lékařům, do zdravotnických zařízení, do domovů seniorů a na úřady na území města. Nyní se síť nástupních a výstupních míst rozšířila. „Chceme jednak zvýšit zájem lidí o tuto službu a také podpořit seniory v péči o zdraví. Proto se nyní za zvýhodněné jízdné mohou dopravit například i na masáže, rehabilitace nebo do lékáren,“ dodala Susíková.

Baby a senior taxi bylo v Novém Jičíně zřízeno na jaře roku 2018 a zajišťovaly ho zdejší technické služby. Od října 2019 začal službu provozovat externí dodavatel. Přeprava je poskytována každý pracovní den od 6:30 do 15:00 hodin a jedna jízda stojí 20 korun. Měsíčně může senior, dítě do čtyř let s doprovodem nebo držitel průkazu ZTP nebo ZTP/P vyčerpat maximálně osm jízd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…