Nový Jičín se přidává k městům, kde o části rozpočtu rozhodují obyvatelé

05.03.2018 8:34

Nový Jičín od letošního roku zavádí participativní rozpočet. Ten umožní občanům aktivně se zapojit do zkvalitňování života ve městě.

Nový Jičín se přidává k městům, kde o části rozpočtu rozhodují obyvatelé
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Zastupitelstvo vyčlenilo z celkové sumy, se kterou úřad hospodaří, částku 200 tisíc korun na Projekty pro Nový Jičín 2018, jejichž autory a předkladateli budou samotní obyvatelé města. Finanční podporu a následnou realizaci obdrží ty projekty, které ve veřejném hlasování získají největší podporu.

„Po Veřejném fóru, které Nový Jičín poprvé uspořádal minulý rok, je to další krok k zapojení občanů do rozhodování o budoucnosti města. Oproti fóru, na němž mohli občané formulovat 10 dlouhodobějších vizí pro rozvoj města, se jedná spíše o menší projekty, které však mohou být realizovány ještě v tomto roce. Podmínkou k realizaci je vytipování vhodné lokality a zaslání návrhu na její úpravu, přičemž cena za jeden projekt nesmí přesáhnout 100 000 Kč,“ popsal místostarosta Ondřej Syrovátka.

Do Projektů pro Nový Jičín 2018 se může zapojit každý občan Nového Jičína starší 15 let, který má návrh, jak změnit k lepšímu například hřiště, zeleň nebo mobiliář ve městě. „Podmínkou výzvy je, že se místo realizace navrženého nápadu nachází na pozemcích nebo v budovách patřících městu. Žadatel o podporu své vize musí orientačně zjistit, jaké náklady a časový harmonogram jsou na její provedení potřeba. Samotná realizace pak musí proběhnout do konce roku 2018,“ vysvětlila koordinátorka Zdravého města Kateřina Imrýšková.

V květnu budou všechny realizovatelné návrhy představeny na Veřejném fóru a na stránkách www.novyjicin.cz/zdravemesto, kde se o nich bude také hlasovat.

„Věřím, že tento krok města jeho obyvatelé ocení. Částka v prvním roce participativního rozpočtu je 200 tisíc korun, ale pokud bude náš záměr úspěšný, chceme v Projektech pro Nový Jičín pokračovat a výše finanční podpory může být v příštích letech významnější,“ doplnil starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Všechny náležitosti a informace vztahující se k výzvě jsou zveřejněny na webu www.novyjicin.cz/participativni-rozpocet/. Informace poskytne také Kateřina Imrýšková z oddělení rozvoje a strategického plánování města na e-mailové adrese: kimryskova@novyjicin-town.cz nebo na telefonním čísle: 556 768 389. V případě osobní konzultace je nutná telefonická rezervace termínu schůzky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…