Nový Jičín spustil nový parkovací systém

12.08.2021 21:43

Nový Jičín spustil od středy 11. srpna 2021 nový parkovací systém. Automaty nyní umožní platbu za parkovaní uhradit nejen mincemi, ale i bezkontaktní platební kartou nebo přes mobilní aplikaci, která také dokáže na dálku prodloužit parkovací dobu.

Nový Jičín spustil nový parkovací systém
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Závorový systém na parkovišti Na Valech bude přijímat mince, bankovky nižší hodnoty a platební karty. Nově instalované přístroje v Tyršově ulici a ve Štefánikově ulici zatím zůstávají mimo provoz.

„Automaty u bývalé tiskárny a na parkovišti pod Komerční bankou jsou zřízeny nově, a proto u nich musí proběhnout časově náročný proces schvalování souvisejícího dopravního značení. Zbývajících sedm přístrojů bude od středy 11. v povozu, stejně jako závorový systém na parkovišti Na Valech. Ceník parkovného se zatím nemění. Jeho úpravu budou radní projednávat na podzim,“ vysvětlil starosta Nového Jičína Stanislav Kopecký.

Automaty u vjezdů na Masarykovo náměstí, v ulicích 5. května, Jungmannova a Žerotínova byly zrušeny. Vjezd do centra bude regulovat pouze dopravní značení. Parkoviště na ulici Revoluční bude nově bez poplatku. Na vyhrazených místech pro návštěvníky pošty půjde parkovat s parkovacím kotoučem po dobu 30 minut. Část míst bude také vyčleněna pro nájemníky domu číslo 1525.

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí

Kromě mincí půjde parkování zaplatit i platební kartou nebo přes internetovou službu MPLA. „Stačí zadat do internetového prohlížeče v mobilu, tabletu nebo počítače adresu ZDE. Služba MPLA je navíc propojena s portálem Mapy.cz, takže lze snadno uhradit parkovné i z portálu či aplikace Mapy.cz (ZDE). Tento způsob platby je komfortní, bezpečný a rychlý. Odpadá hledání parkovacího automatu a je tu i možnost kdykoliv a odkudkoliv parkovací dobu prodloužit,“ řekl Vladimír Bartoň, vedoucí úseku správy majetku Technických služeb města Nový Jičín.

U mobilní platby se vyplňují údaje jednorázově při první platbě. Příslušná aplikace si zadaná data zapamatuje. „Po zaplacení parkovného systém na městské policii obdrží informaci o úhradě, částka se připíše na účet města. Strážník si platnost parkování každého vozu může ověřit prostřednictvím registrační značky vozidla. Za platbu parkovného přijde motoristovi na e-mail elektronický účetní doklad se všemi potřebnými náležitostmi,“ doplnil starosta. Návod na použití aplikace MPLA ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …