Nymburk: Dvě hradební věže mají nové šindelové střechy

25.11.2022 8:36 | Tisková zpráva

Letošní proměna hradeb pokračuje

Nymburk: Dvě hradební věže mají nové šindelové střechy
Foto: red
Popisek: Nymburk

Část městských hradeb letos doznala změn k lepšímu. Po červnovém zpřístupnění zachované hradební zdi nechalo město opravit dvě věže, které jsou součástí hradeb. Práce spočívaly ve výměně střešní krytiny a prověření konstrukce krovu. Předpokládané ukončení prací a zpřístupnění vyhlídky je do konce listopadu. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17938 lidí

„Účelem opravy byla především výměna dožilé střešní krytiny na dvou věžích hradeb Na Rejdišti. Rozpadající se řezaný smrkový šindel, který byl při posledních opravách použit, jsme nechali vyměnit za odolnější modřínový. Ručně štípaný modřínový šindel se oproti předchozímu vyznačuje mnohem delší životností. Došlo také na opravu či výměnu poškozených částí krovu a na revizi cimbuří mezi opravenými věžemi,“ upřesnila místostarostka Stanislava Tichá.

Zhotovitelem je společnost AMIKA FIRST s. r. o. a cena díla 1,41 milionu korun. Na opravu dvou hradebních věží Na Rejdišti se nám podařilo získat dotaci ve výši 280 000 korun z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Fondu kultury a obnovy památek.

Středověké hradby byly dokončeny kolem roku 1337 a jejich podoba se během staletí proměňovala. Nejvýrazněji počátkem 20. století, kdy romantizující rekonstrukci dochované části městského opevnění provedl architekt Ludvík Lábler.

Dle provozního řádu jsou vyhlídkové věže a ochoz městského opevnění Na Rejdišti zdarma veřejně přístupné od března do prosince za denního světla. Vstup na hradby je možný na vlastní nebezpečí za dodržení podmínek daných provozním řádem u vstupu. Ten zahrnuje mimo jiné: zákaz vstupu po setmění a zákaz vstupu v případě nepříznivých klimatických podmínek, čímž se rozumí například teplota nižší než 0°C, námraza, sněžení a silný vítr a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

19:06 Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

Výsledkem česko-bavorsko-saského summitu o přeshraniční dopravě, který se za účasti českého ministra…