Nymburk: Město zavádí první půlhodinu parkování zdarma

14.09.2018 21:22

Město Nymburk nově dovolí řidičům parkovat první půlhodinu zdarma. Cílem je umožnit občanům snadněji si vyřídit pochůzky i nákupy v centru města, aniž by museli platit za parkovné.

Nymburk: Město zavádí první půlhodinu parkování zdarma
Foto: red
Popisek: Nymburk

V historickém centru města (městské památkové zóně) byl v září 2017 zaveden nový parkovacího režim, který měl podpořit rychlejší střídání krátkodobě parkujících vozidel. „Po roce zkušeností nyní vycházíme vstříc občanům, kteří si během 30 minut mohou odskočit do obchodu nebo si něco vyřídit, aniž by řešili parkovací lístek. Současně město chtělo pomoci obchodníkům v centru města a umožnit jejich zákazníkům bezproblémové parkovaní a nakupování,“ přiblížil starosta PhDr. Pavel Fojtík.

Od 20. září město přistoupí k úpravě ceníku parkovného a zavedení první půlhodiny (30 min) parkování zdarma. Současně také přibydou místa i pro zásobování. Provozní doba placeného stání zůstává nezměněna: pondělí až pátek od 6 do 18 hodin a v sobotu od 6 do 12 hodin. Ceny parkovného jsou nyní v centru stanoveny následovně – první půlhodina zdarma a každá další půlhodina i započatá 10 Kč.

Výjimkou zůstává parkoviště Pod Eliškou, kde je první půl hodina také zdarma, ale každá další půl hodina i započatá stojí jen 5 Kč. Navíc je zde možnost celodenního stání za 50 Kč. V ostatních ulicích mimo městskou památkovou zónu (ul. Nerudova, ul. Havlíčkova, ul. Velké Valy (parkoviště Obecní dům), ul. Bedřicha Smetany (parkoviště Obecní dům) je první půlhodina zdarma a každá další hodina i započatá za 5 Kč.

Touto úpravou také dojde k sjednocení cen a narovnání velkého rozdílu mezi cenami na náměstí a v přilehlých ulicích. Prokazování ceny v případě bezplatného půlhodinového stání je možné parkovacím kotoučem, na kterém se nastaví čas zaparkování. V případě další půlhodiny i započaté je třeba koupit parkovací lístek v parkovacím automatu nebo uhradit parkovné pomocí mobilní aplikace.

Vozidla zásobování stejně jako doposud mají s parkovacím kotoučem k dispozici 15 min zdarma. Režim a podmínky parkování pro abonenty a rezidenty také zůstává nezměněn. V praxi to znamená, že parkující si pořídí v Turistickém informačním centru za 20 Kč parkovací kotouč na kterém nastaví čas příjezdu. Pokud si vše stihnou vyřídit do 30 min od nastaveného času pokuta jim nehrozí. Pokud však vědí, že překročí volnou půlhodinu koupí si klasický parkovací lístek v automatu nebo za pomoci aplikace. Je třeba mít na paměti, že důležitým faktorem bude označení vozidla časem příjezdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…