Okurky pohltily Znojmo již poosmé. Snědli i radniční věž

08.08.2015 12:52 | Zprávy

Znojmo zažilo tento týden již osmé Slavnosti okurek, a to hned s několika novinkami.

Okurky pohltily Znojmo již poosmé. Snědli i radniční věž
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

První zásadní změnou byl přesun Slavností okurek na dva všední dny – čtvrtek a pátek. V nezvykle parných dnech tak především gastronomicky laděný festival sázel na návštěvnost nejen turistů, ale i domácích obyvatel této okurkové bašty. „Počasí nám letos opravdu přálo,“ říká s úsměvem František Koudela, ředitel Znojemské Besedy. „Rád bych proto poděkoval všem, kteří na Slavnostech okurek vystupovali, připravovali nám tu skvělé degustační menu a starali se o nás návštěvníky,“ dodává František Koudela.

Ve čtvrtek mohli návštěvníci nejen zhlédnout, ale především chuťově prožít gastronomickou show v podání špičkových kuchařů Václava Šmerdy st., Romana Ťulpy a Jiřího Lota. Kulinářští mágové tentokráte ve dvou vstupech servírovali a velmi zdatně komentovali degustační menu o šesti chodech, na které stály zástupy lidí. „Celkem se veřejnosti nabídlo přes tisíc degustačních porcí pokrmů takových dobrot, jako například marinovaná salátová okurka se salátem z nakládaných znojemských okurek, celerem a kozím sýrem, hovězí mini Burger Znojemská radniční věž, okurkovo-ředkvičkový relish nebo domácí okurkovo-cuketový perník s vanilkovým Sabayonem s bílým vínem,“ vyjmenovává servírované dobroty Koudela.

O něco složitější to letos měla sedmičlenná porota v soutěži o Nejlepší sterilovanou okurku a o Nejlepší rychlokvašku. Celkově se totiž přihlásilo o 12 soutěžních vzorků více než loni a ve výsledku jich tak bylo neuvěřitelných 38 a kromě jednoho zahraničního soutěžícího z rakouského Retzu byli všichni soutěžící ze Znojma a blízkého okolí. Po téměř půldruhé hodině náročného hodnocení všech vzorků bylo jasno. V kategorii Nejlepší sterilovaná okurka si nejlépe vedla Eva Němcová ze Znojma, na druhém místě se umístila Eva Pantůčková z Horních Dunajovic a bronzovou příčku letos obsadil Petr Pelán ze Znojma. Nejlepší rychlokvašku letos připravil Petr Pelán ze Znojma následován Evou Pantůčkovou z Horních Dunajovic a Michalem Pelánem ze Znojma. A jaké jsou vítězné recepty? Nejlepší sterilovaná okurka se připraví v nálevu, který je složen z vody, octa, cukru, soli, sacharinu, nového koření, černého pepře, bobkového listu a hořčičného semínka. Pokud byste si chtěli připravit nejlepší rychlokvašku doma, budete k tomu potřebovat vodu, sůl, ocet a kopr. To, že do obou receptů musíte mít skvělou surovinu v podobě znojemské okurky, připomínat asi nemusíme.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Markéta Šichtařová byl položen dotaz

Jak je to doopravdy?

Dobrý den, znám vás jako ekonomku. Teď kandidujete na kandidátce SPD. Zajímá mě tak, zda souhlasíte s tím, co SPD tvrdí o Ukrajincích, že jako Češi chudneme na tom, že poskytujeme pomoc a azyl? Nebo kde je problém, proč je naše životní úroveň podprůměrná? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Cesta k Zaječímu skoku bude bezpečnější

16:09 Jihlava: Cesta k Zaječímu skoku bude bezpečnější

U některých stromů budou odstraněny suché větve, žádný ale nebude pokácen úplně.