Okurky pohltily Znojmo již poosmé. Snědli i radniční věž

08.08.2015 12:52

Znojmo zažilo tento týden již osmé Slavnosti okurek, a to hned s několika novinkami.

Okurky pohltily Znojmo již poosmé. Snědli i radniční věž
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

První zásadní změnou byl přesun Slavností okurek na dva všední dny – čtvrtek a pátek. V nezvykle parných dnech tak především gastronomicky laděný festival sázel na návštěvnost nejen turistů, ale i domácích obyvatel této okurkové bašty. „Počasí nám letos opravdu přálo,“ říká s úsměvem František Koudela, ředitel Znojemské Besedy. „Rád bych proto poděkoval všem, kteří na Slavnostech okurek vystupovali, připravovali nám tu skvělé degustační menu a starali se o nás návštěvníky,“ dodává František Koudela.

Ve čtvrtek mohli návštěvníci nejen zhlédnout, ale především chuťově prožít gastronomickou show v podání špičkových kuchařů Václava Šmerdy st., Romana Ťulpy a Jiřího Lota. Kulinářští mágové tentokráte ve dvou vstupech servírovali a velmi zdatně komentovali degustační menu o šesti chodech, na které stály zástupy lidí. „Celkem se veřejnosti nabídlo přes tisíc degustačních porcí pokrmů takových dobrot, jako například marinovaná salátová okurka se salátem z nakládaných znojemských okurek, celerem a kozím sýrem, hovězí mini Burger Znojemská radniční věž, okurkovo-ředkvičkový relish nebo domácí okurkovo-cuketový perník s vanilkovým Sabayonem s bílým vínem,“ vyjmenovává servírované dobroty Koudela.

O něco složitější to letos měla sedmičlenná porota v soutěži o Nejlepší sterilovanou okurku a o Nejlepší rychlokvašku. Celkově se totiž přihlásilo o 12 soutěžních vzorků více než loni a ve výsledku jich tak bylo neuvěřitelných 38 a kromě jednoho zahraničního soutěžícího z rakouského Retzu byli všichni soutěžící ze Znojma a blízkého okolí. Po téměř půldruhé hodině náročného hodnocení všech vzorků bylo jasno. V kategorii Nejlepší sterilovaná okurka si nejlépe vedla Eva Němcová ze Znojma, na druhém místě se umístila Eva Pantůčková z Horních Dunajovic a bronzovou příčku letos obsadil Petr Pelán ze Znojma. Nejlepší rychlokvašku letos připravil Petr Pelán ze Znojma následován Evou Pantůčkovou z Horních Dunajovic a Michalem Pelánem ze Znojma. A jaké jsou vítězné recepty? Nejlepší sterilovaná okurka se připraví v nálevu, který je složen z vody, octa, cukru, soli, sacharinu, nového koření, černého pepře, bobkového listu a hořčičného semínka. Pokud byste si chtěli připravit nejlepší rychlokvašku doma, budete k tomu potřebovat vodu, sůl, ocet a kopr. To, že do obou receptů musíte mít skvělou surovinu v podobě znojemské okurky, připomínat asi nemusíme.

Ve čtvrtek se ve stínu partystanu na Masarykově náměstí představil ještě barista Marek Knopp, který nejen hovořil zasvěceně o kávě, ale rovněž návštěvníkům připravil filtrovanou kvalitní kávu. Pohodovou muzikou zakončila čtvrteční den znojemská kapela Šarivari Swing Band.

Pátek bylo Masarykovo náměstí pod taktovkou další gastronomické show, tentokráte v podání znojemského hotelu Prestige, jehož šéfkuchař si připravil tříchodové menu zahrnující okurku v různých podobách. „Návštěvníci tak ochutnali okurkovo-šunkovou pěnu, studenou letní okurkovou polévku s koprem a marinované vepřové karé na okurkovém kuskusu, a to vše ve více než 400 degustačních porcích,“ doplňuje Koudela. Horké odpoledne následně zpříjemnila další znojemská kapela Sešup v čele s Pepou Barnetem a celou slavnost na Masarykově náměstí zakončil famózní Junior Band Pohořelice, který přilákal na dvě stě návštěvníků.

Poslední den se ale mohli lidé bavit i v ulici Velká Mikulášská, kde se konala další z novinek – akce Uličník. Místní podnikatelé tak mohli využít „svoji“ ulici netradičně a přesunuli své tradiční i zcela originální aktivity do míst, kde běžně jezdí jen auta. Hned v ústí ulice na návštěvníky čekala putovní výstava strašáků a zajímavá byla především pro děti, které si mohly svého strašáka i vyrobit. Celou netradiční atmosféru historické ulice doplnili znojemští muzikanti, kteří se ulicí pohybovali po celou dobu konání Uličníka.

Po oba dva dny se na Masarykově náměstí konaly letos největší farmářské trhy, po Obrokové ulici se „potuloval“ flašinetář se zcela autentickým flašinetem a z Horního náměstí se mohli zájemci svézt historickou bryčkou taženou párem koní k pivovaru a zpět. Gastronomický směr celé akce pak podtrhlo sedm znojemských restaurací a hotelů, které si v době od 6. do 11. srpna pro své hosty připravily speciální okurkové menu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

16:14 Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

Znojemské Centrum odborného sociálního poradenství (dále COSP) se přestěhovalo do bývalého Hotelu Zn…