Olomouc: Bezbariérové úpravy na Lazcích

12.10.2012 20:13

Do poloviny listopadu bude další kousek Olomouce bez bariér. Čilý stavební ruch v těchto dnech probíhá na sídlišti Lazce v okolí Lazecké ulice, kde dělníci mění klasické obrubníky za pozvolné nájezdy na chodník včetně vodicích pásů pro nevidomé, které pak ulehčí život nejen handicapovaným občanům, ale i například maminkám s kočárky.

Olomouc: Bezbariérové úpravy na Lazcích
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V současné době budovaná bezbariérová trasa vede od mostu u Finančního úřadu ke konci sídliště u autobusové zastávky Lazce, kde navíc vzniká i nový přechod pro chodce se středovým ostrůvkem. Tato stavba navazuje na trasu realizovanou v minulém roce, tedy úsek od křižovatky ulic Na Střelnici a Lazecká po most u Finančního úřadu v Lazecké ulici. Letošní úsek se na Lazcích buduje za celkem 2,6 milionu korun, z toho 1,7 milionu pokryla dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Bezbariérové úpravy komunikací budou pokračovat i nadále. Projektanti právě aktualizují projektovou dokumentaci k další trase, tentokrát v ulicích Ladova a Dolní Hejčínská směrem k ulici Na Střelnici, kde úpravy naváží na již zrealizovaný úsek. V příštím roce by tak bylo možné opět požádat o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury a poté začít s realizací.

Od roku 2004, kdy bylo možno poprvé získat dotaci na tvorbu bezbariérové trasy, se městu Olomouc podařilo realizovat již 10 bezbariérových tras za téměř 50 milionů korun, na které ze Státního fondu dopravní infrastruktury získalo dotace ve výši cca 31 milionů korun.

Projekt Bezbariérová Olomouc, který zajišťuje a koordinuje nejen tyto stavební bezbariérové úpravy, funguje v Olomouci již od roku 2001. Jeho hlavním cílem je odstraňování existujících architektonických, technických a komunikačních bariér, které ztěžují běžný život osobám se sníženou schopností pohybu či orientace. „A tato skupina lidí nezahrnuje jen naše handicapované spoluobčany, v určité fázi života potřebuje bezbariérovost každý z nás, ať už maminky s kočárkem, děti samotné, člověk s nohou v sádře nebo staří lidé, kterým už zdraví neslouží jako dřív,“ vysvětluje náměstkyně olomouckého primátora Eva Machová.

„Město Olomouc systematicky pracuje na tvorbě bezbariérového města nejdéle v celé České republice a za tyto aktivity jsme dokonce byli i několikrát oceněni. Z poslední doby můžeme vzpomenout například dvě ceny z minulého roku - speciální ocenění Evropské komise za využití informačních a komunikačních technologií, kterými pomáháme zvyšovat kvalitu života osob se zdravotním postižením, nebo uznání a nominaci na výroční cenu Mosty za celý projekt Bezbariérová Olomouc,“ přibližuje náměstkyně olomoucké úspěchy. Bezbariérová Olomouc totiž není jen o stavebních úpravách chodníků či přechodů, ale jsou to také např. inteligentní zastávky, multimediální průvodce Olomoucí, haptické modely památek nebo průvodcovské služby. Dalším příspěvkem do této oblasti bude i připravovaná webová mapa bezbariérovosti, která se v průběhu října objeví na webu města a díky které si bude možné naplánovat cestu městem bez bariér z pohodlí domova. Jak bude tato mapa vypadat, si můžete zatím v pracovní verzi prohlédnout již teď. Ve finální podobě do mapy přibudou ještě zastávky MHD spolu se značkami, které z nich jsou bezbariérové a které nikoli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.