Olomouc: Bude jako dřív, oprava Brděkovy hrobky finišuje

27.09.2023 22:09 | Tisková zpráva

Tři rakve ukrývá rodinná kaple s kryptou na Nových Sadech. Je místem posledního odpočinku Františka Brděka staršího, Františka Brděka mladšího a jeho ženy Františky. Hrobka z počátku 20. století, z dob Rakousko-Uherska, je zapsána mezi památky. Její opravu na kontrolním dni prověřilo i vedení města.

Olomouc: Bude jako dřív, oprava Brděkovy hrobky finišuje
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Bezdětní manželé Brděkovi, soudní úředník s manželkou, odkázali veškerý svůj majetek ve prospěch školské matice, potažmo všem českým spolkům. Podle odhadu v přepočtu na dnešní poměry se jednalo až o 15 milionů korun.

Podle architekta Jana Dohnala, který rekonstrukci projektoval, je bezdětnost manželství i důvodem zachování dobové stavby, protože ji léta nikdo stavebně neupravoval. Kaple byla vybudována kolem roku 1910 v tehdy oblíbeném historizujícím novorománském slohu.

„Poškozena byla povětrnostními vlivy jen z pravé strany, štuky zevnitř i zvenku zanikly, ale podle levé zachovalé části se daly tvarově zpět do původního stavu včetně všech prvků štuky, výmalby a mobiliáře,“ uvedl architekt Dohnal. Co na práci restaurátorské firmy vyzdvihl, je patina. „Zachovala se tím hodnota stáří. Historické stavby díky patině působí starobyle a mají správný emocionální dopad, ne oslnivě zářivou podobu,“ vysvětlil Dohnal.

Oprava bude stát 2,4 milionu korun. Historik umění Martin Číhalík, který opravu vede, považuje stavbu za cenný dokument své doby. „Všechny odlitky a vnější omítky jsou z románského cementu. Ten se dnes k nám dováží na restaurování z Francie. Z něj jsou i štukové odlitky, které jsem vyrobil,“ potvrdil Číhalík. Vnitřní původně sádrové omítky nyní nahradí stejně hladká mramorová moučka. Nový je i kříž na kapli. Původní se nezachoval.

Ředitel olomouckých hřbitovů Ladislav Šnevajs doplnil, že opravenou hrobku bude hlídat kamera s infračerveným nočním viděním.

Opravu památky spustila návštěva primátora Miroslava Žbánka na novosadském hřbitově v roce 2019. „Byl jsem tady původně kvůli opravě hřbitovní zdi a kaple s kryptou mě zaujala,“ řekl primátor. Nechal si tehdy od historika a svého náměstka Karla Konečného vypracovat podrobnosti.

„Neměli bychom místo posledního odpočinku významných osobností města nechávat bez povšimnutí. Navíc pokud se jedná o památkově chráněnou stavbu,“ řekl primátor Žbánek.

Podle památkářů je tato funerální stavba hodnotná nejen svou architektonickou a výtvarnou kvalitou, ale i tím, že upomíná na významného českého vlastence a podporovatele českých národních snah v Olomouci na počátku 20. století, zemského soudního radu Františka Brděka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Za volantem seděli opilí. Řidič to na strážníky zkoušel s jedním pivem

20:27 Vyškov: Za volantem seděli opilí. Řidič to na strážníky zkoušel s jedním pivem

Hlídka městské policie, která v okolí Sídliště Osvobození prováděla kontrolní činnost, si v neděli 2…