Olomouc: Čtyři jména pro nové ulice

21.02.2018 13:47

Radní včera odsouhlasili pojmenování čtyř nových ulic na území města. V úvahu vzali návrhy komisí městských částí i připomínky kulturní komise.

Olomouc: Čtyři jména pro nové ulice
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Ve Slavoníně v lokalitě nedaleko železniční tratě a v blízkosti bývalé cihelny je v plánu výstavba rodinných domů. Vznikající ulice, která bude napojena do ulice Janíčkovy, ponese nakonec jméno Cihlářská. „Mezi návrhy se objevily názvy jako Pod Cihelnou, Za Cihelnou nebo U Trati. Ty se ale příliš podobaly existujícím ulicím s názvy U Cihelny a Na Trati,“ zdůvodnil pojmenování primátor Antonín Staněk.

Nedaleko heliportu je naplánovaná výstavba bytových domů Vilapark Olomouc a také mateřské školy. Zastavěné území bude napojeno od Hněvotínské novou ulicí s názvem Karla Mareše. Bude upomínkou na prvního českého starostu Olomouce z roku 1919.

V lokalitě zvané poloostrov – na soutoku Moravy a Mlýnského potoka – je plánovaná výstavba bytových domů Rezidence Šantovka a ta vyvolává potřebu pojmenovat nově vzniklou ulici, která bude napojena přes most ze Švýcarského nábřeží. „Rada města se nakonec rozhodla místo názvu Na Soutoku nebo Nad Soutokem připomenout slavného českého heraldika Jiřího Loudu, jenž je autorem znaku České republiky, Olomouckého kraje i města Olomouce,“ uvedl primátor Staněk.

Návrhu na pojmenování se dočkala také ulice vznikající výstavbou rodinných domů ve Slavoníně. Měla by nést jméno herce Františka Řeháka.

Všechny návrhy radních musí ještě schválit městské zastupitelstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…