Olomouc: Dobrovolníci zatím nejsou potřeba, v případě nutnosti budou osloveni

16.03.2020 10:02

V mimořádné situaci, dané snahou zastavit šíření nového typu koronaviru, mnoho lidí nabízí svou pomoc. Velmi si vážíme každé nabídky dobrovolníků. V tuto chvíli ji ale nepotřebujeme a ani ji prakticky není jak využít,“ vzkazuje primátor Mirek Žbánek. „Nepodnikejte prosím nic na vlastní pěst. V případě potřeby vás ihned oslovíme.“ Primátor varoval také před nepoctivci, kteří by chtěli nestandardní situaci zneužít.

Olomouc: Dobrovolníci zatím nejsou potřeba, v případě nutnosti budou osloveni
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V rámci krizového štábu už byla aktivována činnost sekce pro sociální oblast. Ta má k dispozici veškeré aktuální informace o situaci a o tom, kde je jaká pomoc potřeba. Aktualizuje seznam poskytovatelů sociálních služeb, kterých je v regionu poměrně velké množství, a sleduje jejich situaci. V případě problémů je schopna ihned nahradit možné výpadky služeb. Sleduje i potřeby jednotlivých ohrožených obyvatel. Město Olomouc v tuto chvíli neposkytuje službu typu nákupů. „Dnes je potřeba, aby se více semkly a pomáhaly si rodiny či sousedé, naopak by nemělo docházet k záplavě nekoordinovaných dobrovolnických aktivit, které mohou, byť dobře míněné, způsobit více škody než užitku,“ uvedl primátor Žbánek.

„V této souvislosti bychom chtěli varovat i před podomními obchodníky, kteří by chtěli zneužívat situace. Mohou nabízet předražené ochranné pomůcky pochybného původu. Existuje i riziko, že se objeví i neseriózní poskytovatelé sociálních služeb,“ varoval primátor Mirek Žbánek a dodal: „Budou-li dobrovolníci potřeba, ozveme se.“

Pokud by se občané setkali s podezřelými nabídkami, neměli by váhat a o věci by měli informovat Městskou policii Olomouc na lince 156 nebo Policii ČR na lince 158. Zástupci policie i na dnešním jednání Krizového štábu města Olomouce upozornili, že v nynějším stavu nouze jsou tresty za případná porušení zákona výrazně přísnější než v běžné situaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…