Olomouc: Dobrovolníci zatím nejsou potřeba, v případě nutnosti budou osloveni

16.03.2020 10:02

V mimořádné situaci, dané snahou zastavit šíření nového typu koronaviru, mnoho lidí nabízí svou pomoc. Velmi si vážíme každé nabídky dobrovolníků. V tuto chvíli ji ale nepotřebujeme a ani ji prakticky není jak využít,“ vzkazuje primátor Mirek Žbánek. „Nepodnikejte prosím nic na vlastní pěst. V případě potřeby vás ihned oslovíme.“ Primátor varoval také před nepoctivci, kteří by chtěli nestandardní situaci zneužít.

Olomouc: Dobrovolníci zatím nejsou potřeba, v případě nutnosti budou osloveni
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V rámci krizového štábu už byla aktivována činnost sekce pro sociální oblast. Ta má k dispozici veškeré aktuální informace o situaci a o tom, kde je jaká pomoc potřeba. Aktualizuje seznam poskytovatelů sociálních služeb, kterých je v regionu poměrně velké množství, a sleduje jejich situaci. V případě problémů je schopna ihned nahradit možné výpadky služeb. Sleduje i potřeby jednotlivých ohrožených obyvatel. Město Olomouc v tuto chvíli neposkytuje službu typu nákupů. „Dnes je potřeba, aby se více semkly a pomáhaly si rodiny či sousedé, naopak by nemělo docházet k záplavě nekoordinovaných dobrovolnických aktivit, které mohou, byť dobře míněné, způsobit více škody než užitku,“ uvedl primátor Žbánek.

„V této souvislosti bychom chtěli varovat i před podomními obchodníky, kteří by chtěli zneužívat situace. Mohou nabízet předražené ochranné pomůcky pochybného původu. Existuje i riziko, že se objeví i neseriózní poskytovatelé sociálních služeb,“ varoval primátor Mirek Žbánek a dodal: „Budou-li dobrovolníci potřeba, ozveme se.“

Pokud by se občané setkali s podezřelými nabídkami, neměli by váhat a o věci by měli informovat Městskou policii Olomouc na lince 156 nebo Policii ČR na lince 158. Zástupci policie i na dnešním jednání Krizového štábu města Olomouce upozornili, že v nynějším stavu nouze jsou tresty za případná porušení zákona výrazně přísnější než v běžné situaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…