Olomouc: Grand Restaurant Festival se blíží

15.01.2012 19:03

Již ve druhém ročníku Grand Restaurant Festivalu otevřou vybrané olomoucké restaurace dveře svým hostům, aby mohli za výhodné festivalové ceny okusit vysokou gastronomii. Festival potrvá od 15. ledna do 15. února v pěti restauracích v Olomouci. Ochutnávky kupujte na www.grandrestaurantfestival.cz.

Olomouc: Grand Restaurant Festival se blíží
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Hned po prvním ročníku, který se uskutečnil v roce 2010 v Praze, zamířil Grand Restaurant Festival i do dalších měst, včetně Olomouce. Letos už se ho účastní 12 krajů, 20 měst a 64 restaurací. V Olomouci jsou to restaurace A basta!, Moravská restaurace, Vila Primavesi, Trinity hotel a Alley hotel. Jen jedna z nich však má hodnocení v Maurerově výběru Grand restaurant 2012. „Není to tím, že by nebyly dobré, to naopak, ty restaurace jsou velmi kvalitní. Chybí jim ale hodnocení od návštěvníků. Buď o tom lidé neví, nebo nechtějí hlasovat, což je ale škoda, protože zrovna toto jsou restaurace, které si uznání určitě zaslouží,“ vysvětlil Pavel Maurer.

Podpořte olomoucké restaurace na www.grandrestaurantfestival.cz/uvodni-strana! Je to jedna z možností, jak v očích návštěvníků zvýšit kredit našeho krásného a pohostinného města.

Termín konání Grand Restaurant Festivalu hned po začátku roku vybrali organizátoři záměrně a hodlají jej dodržet i v příštích letech. „Je to takové mrtvé období, restauracím upadají tržby, lidé jsou přejezení z Vánoc. Proto jsme se rozhodli tuto dobu využít ke kulinářské osvětě a přiblížit lidem gastronomické nebe za mnohem nižší ceny, než je běžné,“ vysvětluje zakladatel Grand Restaurant Festivalu a autor Maurerova výběru Pavel Maurer. Dodává také, že pro rozvoj festivalu je velmi důležitá spolupráce s městy. „Bez podpory měst, ve kterých se festival koná, by určitě nemohl mít takový úspěch, jaký má. Olomouc je v tomto skvělá, je vidět, že lidi, se kterými komunikujeme, to opravdu zajímá a baví.“ Souhlasí s ním i vedoucí oddělení propagace a marketingu olomouckého magistrátu Lucie Kriklová: „Myslím, že si vzájemně vycházíme vstříc v mnoha věcech. Nám Grand Restaurant Festival pomůže svým turistickým potenciálem a my jej zase podporujeme v regionu,“ přiblížila.

Cílem dramaturgie festivalu je podpořit kvalitní českou gastronomii, která je smyslem projektu Czech Specials aneb Ochutnejte Českou republiku. Zároveň také klade důraz na tradiční receptury s využitím lokálních a sezónních surovin. Restaurace budou mít v rámci festivalu za úkol uvařit tři pokrmy - jídlo od maminky, specialitu šéfkuchaře a Czech Specials v podobě regionální speciality.

Do pondělí 9. ledna již bylo v celé České republice objednaných 9630 ochutnávek, z nich 7837 zaplacených. Jen v Olomouckém kraji už si milovníci dobrého jídla zaplatili 195 ochutnávek na Grand Restaurant Festival.

Specialitou letošního Grand Restaurant Festivalu je i Mňam vlak, Pendolino, které v neděli 15. ledna zamíří z Prahy do Olomouce. Dvouhodinovou jízdu cestujícím zpříjemní welcome drink a zajímavé menu, které připraví šéfkuchař Jaroslav Sapík, prezident Československého svazu kuchařů. Po příjezdu do Olomouce navštíví hosté tři vybrané restaurace, a to Vilu Primavesi, Trinity hotel a Alley hotel, kde ochutnají vždy po dvou chodech degustačního menu a setkají se se šéfkuchaři. S polečně s profesionálním průvodcem si účastníci projdou i historické centrum města. Na jízdu Mňam vlakem se těší i samotný zakladatel Grand Restaurant Festivalu Pavel Maurer. „Budu tam! Hrozně se na to těším. Musím říct, že nejen mě, ale i mé kolegy překvapilo, že z 25 jízdenek, které jsme pro tento speciální vlak připavili, se hned pár hodin po spuštění prodeje opravdu zájem projevil. Jsem si jistý, že někteří jsou opravdoví milovníci jídla a chtějí vyzkoušet i mimopražské delikatesy a některé zlákala představa poznat město, o kterém hodně slyšeli a ještě neměli možnost jej navštívit. Olomouc jsme vybrali hlavně z několika důvodů. Ideální spojení a čas strávený společně s hosty v jídelním voze, kde se můžeme seznámit, povídat a vytvořit si příjemnou atmosféru, a pak taky právě z toho důvodu, že jim ukážeme zajímavé město, kde se místní gastronomie výborně rozvíjí. Pro odlehnutí se těším, že využijeme i příjemné procházky mezi jednotlivými restauracemi, zasazenými v historických uličkách," těší se gastronomický výlet do Olomouce Pavel Maurer a uvažuje i o budoucí trase Mňam vlaku, která by mohla vézt opačným směrem, z Olomouce do Prahy. „Musíme zjistit, jestli by o to Olomoučané měli zájem. Pokud se ukáže, že ano, jsem jednoznačně pro.“

Mňam vlak však není jedinou letošní specialitou. Dobrým jídlem můžete letos podpořit i dobrou věc. Společný projekt Grand Restaurant Festivalu a Amnesty International „Svíčková s Amnesty“ měl obrovský úspěch a svíčková, jejíž koupí přispěli lidé na ochranu lidských práv v Číně, Íránu a Sýrii, v restauraci Terasa U Zlaté studně byla vyprodaná během několika dní. Dnes už není, ale i přesto můžete pomoci: www.3minutystaci.cz

K tomu, abyste se mohli zúčastnit GRAND RESTAURANT FESTIVALU, musíte mít zakoupenou festivalovou ochutnávku ve vámi vybrané restauraci na příslušný den a čas. Ty jsou ke koupi již od 1. prosince 2011 na www.grandrestaurantfestival.cz. Ochutnávky jsou v rozmezí od 200,- Kč do 600,- Kč. Vybírat můžete z mnoha variant a připraveny jsou samozřejmě i speciální dárkové poukazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…