Olomouc: Kraslice na Horním náměstí připomíná Svatý týden

30.03.2021 13:55

Květnou nedělí začal velikonoční Svatý týden. V centru města jej doprovází typická výzdoba včetně Kraslice od srdce, přibyla ale i jedna novinka.

Olomouc: Kraslice na Horním náměstí připomíná Svatý týden
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Letos budeme už podruhé Velikonoce slavit kvůli pandemii pouze doma v úzkém rodinném kruhu. Řemeslný jarmark, farmářské trhy, pletení pomlázek a zdobení kraslic tento rok v Olomouci neuvidíte. „Chtěli jsme, aby alespoň výzdoba potěšila lidi, kteří procházejí Horním náměstím a připomněla jim, že jsme právě v období Velikonoc,“ uvedla Markéta Záleská, náměstkyně primátora.

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14369 lidí

Obvykle se o výzdobu kromě pracovníků magistrátu postarali i olomoučtí školáci, letos to ale muselo být jinak, protože školy jsou s výjimkou jedné zavřeny. „Do velikonoční výzdoby na Horním náměstí se proto tentokrát zapojili pouze žáci z olomoucké Základní školy Stupkova, která jako jediná zajišťuje péči pro děti zdravotníků v nouzovém stavu,“ vysvětlil primátor Mirek Žbánek. Některé další školy či školky, jako je třeba MŠ Herrmannova, ale vyzvaly své žáky, aby doma vyrobenými velikonočními motivy vyzdobily plot kolem školy.

Nepřehlédnutelná je na Horním náměstí Kraslice od srdce, kterou městu v roce 2017 věnovala chorvatská velvyslankyně Ines Trohová. Kraslice, malované lidovými umělci z oblasti Podráví, jsou symbolem přátelského vztahu Chorvatska k dalším zemím a městům, takže podobné dostala i Paříž, Vídeň nebo New York. Styl malby na těchto kraslicích je skutečně originální, ale zdobení vajec na Velikonoce je společné všem slovanským národům.

Další součástí výzdoby je druhé vejce, vytvořené z kovové kostry, vrbového proutí a dalších ozdob. Toto obří vejce lidé využívají jako fotopoint. „Novinkou ve výzdobě Horního náměstí je i malé velikonoční pastorale ze slaměných figur,“ doplnila Markéta Záleská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…