Olomouc: Krásná mozaika Studánka mládí našla místo uvnitř základní školy

06.03.2021 10:44

V posledních dvou letech nebyla k vidění půvabná skleněná mozaika, která dříve zdobila stěnu vedle vchodu mateřské školy Nedvědova. Při rekonstrukci vnějšího pláště budovy byla mozaika sejmuta a už se na své původní místo nevrátila.

Olomouc: Krásná mozaika Studánka mládí našla místo uvnitř základní školy
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Přestěhovala se totiž na čas do městského depozitáře, kde čekala, až město najde to správné místo pro její novou instalaci. „A takové vhodné místo jsme v závěru loňského roku opravdu našli,“ říká primátor Mirek Žbánek, který přesun hodnotné mozaiky z depozitáře zpět na stěnu inicioval. Projekt k nové instalaci díla následně zpracoval olomoucký akademický sochař Martin Lubič.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Mozaika nazvaná Studánka mládí, která vznikla v letech 1976 až 1977 ve spolupráci známé olomoucké grafičky Anny Grmelové a mozaikáře Františka Tesaře, se nyní přesunula na čestné místo ve vestibulu nedaleké základní školy.

„Jsem rád, že mozaika i nadále zůstává mezi dětmi, kam odjakživa patřila a navíc bude chráněna před vandaly i rozmary počasí, které jí moc neprospívaly,“ dodal primátor. Ve vestibulu okolo rozměrného výtvarného díla s poetickým motivem budou chodit nejen zdejší školáci, ale i veřejnost, protože právě tudy vede cesta k bazénu a dalším sportovištím, která využívají různé sportovní oddíly.

A pokud chcete vědět o půvabné mozaice více, škola jí věnovala speciální kapitolu na svém webu (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…