Olomouc: Lidé dluží magistrátu přes 127 milionů

13.02.2024 10:23 | Tisková zpráva

Více než 17 milionů korun dluhu nasekali lidé městské pokladně jen za rok 2023. Představuje to dva a půl tisíce vymáhacích případů. S konkrétními čísly se seznámila městská rada.

Olomouc: Lidé dluží magistrátu přes 127 milionů
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Na oddělení vymáhání pohledávek magistrátu jsou pohledávky předávány prakticky ze všech odborů a také z městské policie. Další formu vymáhání dluhu tvoří exekuce,“ uvedl náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák. Lidé dluží městu nejčastěji na správních a místních poplatcích a na pokutách.

Za loňský rok bylo prostřednictvím oddělení vymáhání pohledávek vymoženo 625 případů v objemu, přesahujícím tři miliony korun.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45988 lidí

V průběhu loňského roku se na dlužné místní poplatky vztahovala akce Milostivé léto, tedy možnost odpuštění příslušenství místních poplatků v případě úhrady celé dlužné jistiny poplatku. „Vzhledem k tomu, že z více než sedmi tisíc dlužníků toho využili jen čtyři, jsou náklady na tuto solidární akci téměř zbytečné,“ komentoval situaci náměstek Bačák.

Odpuštěny byly loni bagatelní pohledávky do dvou set korun u tří tisíc případů. Výše zaniklých pohledávek činila zhruba 400 tisíc korun.

Úspěšnost vymáhání se loni v souvislosti se zhoršenou ekonomickou situací, stagnací mezd a zvyšováním nezabavitelných částek snížila o dvě procenta na 30,8 procentního bodu. Od letošního roku se nezabavitelná částka jednotlivce snížila na 12 705 korun, což by mohlo vést k rozšíření okruhu možných subjektů srážek a rovněž k nepatrnému zvýšení objemu srážených částek.

Celkový součet evidovaných pohledávek k poslednímu dni loňského roku přesáhl 26 tisíc případů v objemu přes 127 milionů korun. Počet zcela vymožených případů přesáhl osm tisíc v objemu přes 29 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…