Olomouc: Loni jsme ve městě vytřídili téměř 200 tun elektroodpadu

19.03.2024 7:29 | Tisková zpráva

Téměř 200 tun elektroodpadu bylo v loňském roce zpracováno v Olomouci. Vyhodnocení nakládání s vyřazenými elektrospotřebiči každoročně poskytuje společnost Asekol, aby ukázala, jaké množství energie, vody i primárních surovin se podařilo díky recyklaci uspořit.

Olomouc: Loni jsme ve městě vytřídili téměř 200 tun elektroodpadu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Míra opětovného materiálového využití je totiž velmi vysoká. Dle jednotlivých typů výrobků to může být až 95 procent.

Z certifikátu environmentálního vyúčtování pro rok 2023 vyplývá, že díky množství odevzdaných elektrozařízení (197 227 kg) Olomoučané uspořili 1 623,03 MWh elektřiny, 149 028,77 litrů ropy, 14 552,59 m3 vody a 117,94 tun primárních surovin. Navíc pomohli díky recyklaci snížit také emise skleníkových plynů CO2 ekv. o 156,58 tun, a produkci SO2 ekv. (který zapříčiňuje okyselování prostředí) o 5 850,61 kg.

Podařilo se tak uspořit takové množství ropy, které by bylo potřeba k ujetí 2 190 723 kilometrů běžným osobním autem, a tolik vody, kolik se spotřebuje při 195 337 cyklech sprchování.

Každý kus vytříděného elektra se počítá. To dokazuje příklad stovka vytříděných notebooků, které uspoří 10 MWh elektřiny. Takové množství odpovídá tříleté spotřebě elektřiny rodiny žijící ve standardním bytě. Za 100 kg vytříděných elektrospotřebičů se ušetří takové množství ropy, které by stačilo na výrobu benzínu pro cestu z Prahy do Paříže. Děkujeme všem, kteří pečlivě třídí odpad a přispívají tak k ochraně životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…