„Je to skvělá zpráva,“ reagoval Jiří Šmoldas, který provozuje restaurace Pod Limpou, U Nadporučíka Lukáše a U Červeného volka. „Jsme pod vodou, na pokraji krachu,“ přiznal Šmoldas s tím, že se nyní snaží udržet restaurace alespoň rozvozem jídel. „Cokoliv je lepší, než nic, udržení restaurací je na závislé na dobré vůli všech, i samotných zaměstnanců,“ doplnil Šmoldas.
Podobný názor měl Román Lípa z ikonického olomouckého podniku Opera. Zahrádku už staví, zatím ji budou opravovat a natírat. „Určitě nám takový krok ze strany města pomůže, i když si nejsem jist, jestli její provoz vůbec bude ekonomický,“ řekl Lípa, který zatím čeká na pravidla, jak je stanoví vláda.
Podle ekonomického náměstka primátora Otakara Bačáka město také odpouští nájmy v provozovnách, které jsou v nájmu. V některých případech tak hospodští nebudou platit ani za vnitřní prostory. „Je to svým způsobem i příspěvek k chystanému rozvolňování opatření v souvislosti s koronavirem,“ konstatoval náměstek Bačák.
Odpuštění poplatku se týká asi čtyřiceti restaurací a barů. „Chceme tím podpořit restaurační byznys, protože nemáme zájem na tom, aby město bylo po karanténě osiřelé a vylidněné,“ uvedl primátor Mirek Žbánek.
Podle dosavadních informací by venkovní restaurační zařízení mohla začít fungovat 25. května.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV