Olomouc: Nová metodika radí, jak označovat provozovny v městské památkové rezervaci

12.02.2021 10:38

Jak dobře a vkusně označit provozovnu v městské památkové rezervaci nebo kam umístit reklamní poutač, s tím bude vlastníkům nemovitostí či provozovatelům nově radit metodika vydaná útvarem hlavního architekta.

Olomouc: Nová metodika radí, jak označovat provozovny v městské památkové rezervaci
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Ve spolupráci s orgány památkové péče sestavili pracovníci odboru strategie a řízení přehledný návod, jak postupovat při plánování změny vzhledu nemovitosti. Od příštího roku by mohly majitelům či nájemcům provozoven pomoci také dotace právě na pořízení nového návrhu i následnou instalaci.

Cílem nové metodiky s názvem „Označování provozoven a reklama v městské památkové rezervaci Olomouc a jejím ochranném pásmu – metodika pro kvalitní praxi“ je zejména kultivovat veřejný prostor a snížit hladinu vizuálního smogu. „Olomouc je krásné historické město a jeho centrum si určitě nezaslouží být hyzděno nevkusnou a často i ilegální reklamou. Chceme proto tímto novým návodem informovat veřejnost, provozovatele a vlastníky objektů, jak vhodně řešit označení provozoven či umísťovat reklamní a informační zařízení,“ vysvětluje primátor Mirek Žbánek s tím, že nový dokument slouží pro zájemce jako informační zdroj, nikoli jako nařízení. „Jedná se o doporučující, návodný dokument, ve kterém shrnujeme zásady vedoucí ke kvalitní praxi. Vychází z aktuálních zkušeností z Olomouce i dalších měst.“

Rozhodne-li se vlastník, případně správce či uživatel nemovitosti v městské památkové rezervaci umístit nové označení provozovny, reklamní nebo informační zařízení, musí si ke svému záměru vyžádat kladné stanovisko odboru památkové péče olomouckého magistrátu. Nová metodika nyní dává návod, jak při tomto projednávání a schvalování postupovat. „Přehledně popisuje proces schvalování označení provozoven, reklamních a informačních nosičů. Zjednodušuje a urychluje celý postup povolování označení tím, že jasně žadatele zorientuje v problematice, podá jim přehledné a jednoduché tipy, jak zvládnout vyjednávání na úřadech ke spokojenosti všech zainteresovaných,“ přibližuje náplň dokumentu vedoucí útvaru hlavního architekta Jana Křenková.

„Cílem není přikazovat, zakazovat a svazovat provozovatele ustanoveními, ale vytvořit soubor doporučení pro kvalitní, hodnotné a originální řešení městského parteru, který právě tímto přístupem na základě kontextu a kvality může získat,“ doplňuje primátor.

A jak přimět majitele nemovitostí či provozovatele podniků ke změně? Motivací by mohla být dotace, o kterou budou moci zájemci žádat od příštího roku. Příspěvek na návrh a provedení úpravy označení provozovny na území městské památkové rezervace dle metodiky by mohl představovat až 50 procent uznatelných nákladů, tedy nákladů na grafický návrh a samotné provedení úprav, maximálně však může dotace dosáhnout 10 tisíc korun.

Nová metodika je ke stažení na webových stránkách města Olomouce ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…