Olomouc: Nová pítka Ivana Theimera už mají konkrétní podobu

14.05.2017 20:10

Dvě nová pítka pro Olomouc, jedno pro Horní, druhé pro Dolní náměstí. Vytvoření bronzových odlitků hlavic pítek podle grafických a voskových modelů vytvořených Ivanem Theimerem nebo výběr zhotovitele pro samotné umístění pítka, to jsou kroky, které se budou v této souvislosti odehrávat v nejbližších měsících.

Olomouc: Nová pítka Ivana Theimera už mají konkrétní podobu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Po dokončení pak veřejný prostor v centru Olomouce významně obohatí dva nové výtvarné a především funkční prvky od světově uznávaného sochaře Ivana Theimera,“ uvedl primátor Antonín Staněk. Radní na včerejším jednání schválili objednávku těchto děl.

Sochař a olomoucký rodák Ivan Theimer, jehož díla zdobí významná místa v celé Evropě, včetně například Elysejského paláce v Paříži, vytvoří podle svých grafických návrhů hlavice pro pítka. Nejprve vznikaly laserové podklady, poté voskové modely a z nich nakonec sádrové a bronzové odlitky hlavic. „Vytvořením bronzových odlitků jsme pověřili slévárnu v toskánské Pietrasantě a celý proces bude v nejbližších týdnech probíhat pod dohledem samotného Ivana Theimera, který má v blízkosti slévárny ateliér. Důležitým úkolem bylo sehnat i odpovídající mramorové dříky neboli sloupky, které ponesou bronzové hlavice. Jeden již je v Olomouci a pochází z doby tvorby Ariónovi kašny a druhý po dohodě s panem Theimerem objednáme v Itálii. Půjde o materiál podobný tomu, jaký je použit například na oltáři patronky města svaté Pavlíny,“ upřesňuje investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Rovněž pítka ponesou, stejně jako kašna z dílny Ivana Theimera na Horním náměstí, motivy legendy o řeckém básníku Arionovi zachráněném delfínem. Například na Horním náměstí se pítko vrátí před radnici do míst, kde již v minulosti býval umístěn zdroj pitné vody pro Olomoučany, tzv. křížová studna. „Jsem rád, že se nakonec podařilo najít kompromis na umístění pítek i s národním památkovým ústavem a obyvatelům a návštěvníkům města tak nabídneme možnost osvěžení především v parních letních měsících,“ dodává náměstek Žáček.

Jednání Rady města Olomouce se včera zúčastnil také olomoucký architekt a spolupracovník Ivana Theimera Pavel Pospíšil. Ten přislíbil, že by vše mělo být hotovo ještě v tomto roce. „Těší mne, že se spolupráce s olomouckým rodákem, respektovaným v uměleckém světě, blíží do úspěšné realizace,“ dodal náměstek Martin Major, který již dříve s umělcem o pítkách jednal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě

10:28 Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě

Řešení náplavek, veřejného prostoru na Ulrichově náměstí či jiných míst ve městě, to je nyní v rukou…