Olomouc: Nové chodníky i cyklostezka zpříjemní život na Nových Sadech

26.09.2016 15:52

Nové chodníky i cyklostezku mohou začít využívat obyvatelé olomouckého sídliště Nové Sady. Od června pracovala stavební firma na úpravách v lokalitě U Kapličky, nyní je zde téměř 400 metrů nové cyklostezky a půl kilometru chodníků.

Olomouc: Nové chodníky i cyklostezka zpříjemní život na Nových Sadech
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„V minulých letech se dělala velká revitalizace a regenerace sídliště Povel a já jsem moc rád, že se nám postupně daří zvelebovat i sídliště na Nových Sadech. Ač to není v takovém rozsahu a v rámci jedné investiční akce, myslím, že za poslední dobu je zde dost nového – dvě parkoviště, kompletně zrekonstruovaný vnitroblok, opravené chodníky a teď i nová část cyklostezky,“ vyjmenovává ukončené investiční akce na místním sídlišti primátor města Olomouce Antonín Staněk.

Nová cyklostezka a chodník vede od výměníkové stanice v Rožňavské ulici kolem místní restaurace a končí u panelového domu č.p. 647 v Rožňavské ulici. V příštích letech v rámci stavby druhé etapy tramvajové trati by pak od tohoto místa mělo navázat propojení cyklostezek přes Zikovu ulici. Od výměníkové stanice vede cyklisty dopravní značení k ulici U Kapličky, odkud dál mohou pokračovat na ulici Střední Novosadská. Na té je plánováno v rámci akce „Bezbariérová trasa M“ vyznačení cyklopruhů.

Část cyklostezky a chodníku od výměníkové stanice ke zmíněné restauraci vznikla rozdělením dopravního prostoru stávajícího chodníku širokého 6 metrů na část pro chodce a cyklisty. Šlo o stavební úpravu dlážděného chodníku, který už byl v nevyhovujícím stavu. Popraskaná, rozdrolená a nerovná dlažba tak byla odstraněna a nahrazena novým krytem. Část pro cyklisty s šířkou 3 metry je provedena z živičného povrchu a část pro chodce je z betonové dlažby 40/40 cm. Trasy pro cyklisty a chodce odděluje 30 cm široký varovný pás.

Další část cyklostezky od restaurace po bytový dům č.p. 647 vznikla přebudováním stávajícího dlážděného chodníku na cyklostezku s tím, že pěší nadále mohou využívat dalších dvou souběžných chodníků kolem bytových domů. Cyklostezka je v celé trase široká 3 metry, pouze v úseku kolem dětského hřiště se zúžila v délce asi 9 metrů na 2,2 metry. Povrch cyklostezky je rovněž z živičného povrchu.

Současně stavební firma také předláždila chodník podél místních obchodů. Původní chodník šířky 4 metry byl zúžen na 2,4 metru s tím, že vznikl prostor pro stávající zelené keře a případnou následnou výsadbu zeleně.

Vznik nové cyklostezky a opravu chodníků vnímají místní velmi pozitivně, a to zejména z hlediska bezpečnosti. „Rozlišení prostoru pro chodce a cyklisty jednoznačně vítáme a doufáme, že to přispěje ke zvýšení bezpečnosti. Cyklisté samozřejmě tuto trasu využívali i dříve, ačkoli by správně neměli. Nyní už průjezdu sídlištěm nic nebrání. Oprava chodníků zase jistě ulehčí život jak rodičům s malými dětmi, tak i starším lidem, kteří špatně zvládali zvlněnou a popraskanou dlažbu,“ zmiňuje předsedkyně komise městské části Nové Sady Gabriela Cingelová.

Společně s novým chodníkem a cyklostezkou byl také rozšířen frekventovaný chodník v délce téměř 100 metrů, který propojuje Rožňavskou ulici s ulicí Werichovou.

Předlažba chodníku navázala na již zrealizovanou rekonstrukci vnitrobloku ve Werichově ulici. Nyní má chodník jednotnou šířku 2,4 metru.

Realizace zmíněných úprav stála téměř 3,5 milionu korun, z nichž téměř 900 tisíc pokryla dotace na stavbu cyklostezky z rozpočtu Olomouckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…