Olomouc: Památník osvobození Rudou armádou bude mít důstojnější okolí

03.06.2018 19:06

Ještě v letošním roce se dočká další fáze oprav památník osvobození Rudou armádou v sousedství Havlíčkovy ulice na okraji Čechových sadů. Stavební práce za více než 3,5 milionu korun se budou tentokrát týkat obnovy okolí památníku.

Olomouc: Památník osvobození Rudou armádou bude mít důstojnější okolí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Zpevněné plochy i zeleň projdou renovací do letošního podzimu. Výsledkem má být důstojnější podoba památníku, který je zapsaný na seznam nemovitých kulturních památek,“ zdůvodnil plánovanou opravu investiční náměstek Filip Žáček.

Stavební úpravy spočívají v odstranění stávajících zpevněných ploch, které jsou ve špatném technickém stavu a zbytečně rozsáhlé. Nové dláždění napojí památník na stávající chodník podél Havlíčkovy ulice. „Původně zadlážděné plochy budou zatravněny, dojde také k omlazení keřových skupin a redukci velkého množství tisů, které nahradí šest nových stromů. Dosazeny budou zároveň stovky barevně kvetoucích keřů i květin,“ popsal náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Památník, zapsaný na seznam nemovitých kulturních památek, byl slavnostně odhalen v červenci 1945 a je jedním z prvních památníků osvobození postavených v Československu po druhé světové válce. Autorem návrhu je architekt Jaroslav Kovář mladší, novodobou úpravu okolí památníku, provedenou v 70. letech, projektoval architekt Zdeněk Štefka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…