Olomouc: Primátor reagoval na stížnosti občanů, na sídlišti Povel byl na místním šetření

09.08.2015 8:27

Stížnosti a podněty občanů týkající se nepořádku a rušení nočního klidu. Právě to byly důvody místního šetření primátora Antonína Staňka a ředitele městské policie Pavla Skalického v Janského ulici v městské části Povel.

Olomouc: Primátor reagoval na stížnosti občanů, na sídlišti Povel byl na místním šetření
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Dostal jsem stížnosti od zdejších obyvatel, kteří bydlí v oblasti Janského ulice. Přijel jsem proto prověřit situaci, abych se s problémy seznámil detailně přímo na místě. Lidé si stěžují, že jsou opakovaně již delší dobu rušeni lidmi bez domova či jinak nepřizpůsobivými občany a vznikají zde konfliktní situace,“ vysvětlil primátor Antonín Staněk důvody své návštěvy.

Podle místních obyvatel vznikají problémy s hlučnými a často i agresivními lidmi zejména v malém parčíku v blízkosti zdejšího obchodního domu. „U prodejny v zadní části, kde se nakládá zboží, dělají nepořádek, hlasitě se projevují a dokonce na rampě prodejny i nocují. Kvůli hluku nemůžeme mít otevřená okna, protože nás budí,“ popsal situaci jeden z obyvatel domů Karel Fiala.

Stížnosti na rušení nočního klidu a porušování veřejného pořádku na sídlišti jsou příčinou také častějších výjezdů městské policie. „Občané z této lokality v poslední době opětovně volají. Proto sem častěji zajíždí hlídka městských strážníků,“ potvrdil na místě ředitel městské policie Pavel Skalický.

Jako účinné by se podle místních obyvatel, kromě častějších hlídek městské policie, osvědčilo především výrazné prořezání vzrostlých keřů v parčíku. Právě to na místě kontroloval primátor a v této věci přislíbil nápravu. „Je evidentní, že vzrostlé keře využívají tito problematičtí občané jako vhodný úkryt k tomu, aby zde pobývali. Budu proto požadovat, aby byl tento neutěšený stav porostu co nejdříve řešen pracovníky odboru životního prostředí,“ přislíbil primátor Staněk. „Kromě prořezání keřů se pokusím dořešit i celkovou revitalizaci zeleně v parčíku a společně s městskou policií prověříme i možnost instalace kamery městské policie,“ doplnil.

Častější kontroly hlídek městských strážníků přislíbil také ředitel městské policie.„Opakované kontroly jsou účinné. Pokud však problémoví občané nepáchají trestný čin, musí strážníci postupovat při řešení situace pouze v možnostech zákona,“ vysvětlil Pavel Skalický s tím, že za opakované spáchání některých přestupků může policie udělit jako sankci i zákaz pobytu v obci, kde má pachatel přestupku trvalý pobyt.

Na Povelu, jednom z nejlidnatějších sídlišť v Olomouci, probíhá v režii města už do roku 2011 postupná obnova. Práce byly rozděleny do tří etap. První část revitalizace byla realizována v roce 2012, práce v rámci druhé etapy skončily na podzim 2013. Obyvatelé sídliště od té doby užívají nových chodníků, vozovek, parkovacích míst, nových hřišť i mnohem většího množství upravené zeleně.

Aktuálně běží stavební práce v jižní části sídliště, kde město buduje komunikační propojení mezi ulicemi Janského a Heyrovského. „Vybudováním spojovací komunikace dojde k propojení sídliště, což lidem v obytné zóně dosud výrazně chybělo,“ objasnil primátor Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…