Olomouc: Primátor se setkal s americkým velvyslancem

11.05.2011 13:09

V pondělí 9. května navštívil americký velvyslanec v České republice Norman L. Eisen město Olomouc. Při této příležitosti jej na radnici oficiálně přijal primátor města Martin Novotný. Společně hovořili o probíhající i další možné spolupráci na poli vzdělávání, kultury i podnikání.

Olomouc: Primátor se setkal s americkým velvyslancem

„Olomouc je nádherné město, jsem moc rád, že jsem tu. Věřím, že se nám podaří dále rozvíjet už fungující spolupráci i najít další odvětví, na které bychom se mohli zaměřit," řekl velvyslanec Eisen, jehož matka se narodila v Československu, a proto pro něj není čeština tolik složitá jako pro jiné cizince. „Rád mluvím česky. Se všemi svými českými spolupracovníky se snažím váš jazyk trénovat, tak snad mi to brzy půjde líp," vysvětlil s úsměvem Eisen.

Chvíli česky, chvíli anglicky poté mluvil s primátorem o partnerství Olomouce a Owensboro v Kentucky. „S Owensboro jsme uzavřeli jedno z prvních partnerství a musím říct, že funguje výborně. Navázali jsme vztahy mezi intelektuální scénou, ale také mezi profesními skupinami a mladými lidmi. Například studentské výměny probíhají velmi intenzivně a přinášejí skvělé výsledky," řekl primátor Novotný a ocenil také mnohaletou spolupráci města s Univerzitou Palackého. Koncem května přijede do Olomouce, jako každý rok, skupina asi dvaceti studentů, kteří zde stráví více než tři týdny. Při této příležitosti také každoročně navštěvují koncert primátorovy kapely Again v Jazz Tibet Clubu. „Skvělé, tři týdny jsou dost dlouho na to, abychom se stihli potkat v Praze. Rád bych vás, pane primátore, i studenty pozval," nadchnul se velvyslanec Eisen a doporučil městu obrátit se s žádostí o podporu studentských výměn také na americké firmy, které v okolí investují.

Kolem podnikání se totiž točila další část diskuse, protože partnerství mezi městy velmi často probíhá úplně mimo ekonomické přínosy. Po revoluci se v okolí Olomouce usídlilo několik významných amerických firem, čehož si region samozřejmě velmi cení. „Tyto zahraniční společnosti k nám přinášejí jednak další možnosti zaměstnanosti, ale také svou specifickou podnikovou kulturu. Některé z nich dokonce podporují i další podnikání a zakládají grantové systémy," uvedl primátor.

Na konci schůzky se dohodli na možnosti uspořádat alespoň jedenkrát ročně nějakou kulturní akci pod společnou patronací ambasády a města v návaznosti na partnerskou spolupráci. „Město Olomouc je městem galerií, máme jich tu opravdu mnoho, proto bychom se mohli zaměřit třeba na výtvarné umění. Další možností je samozřejmě také hudební scéna," nabídl primátor.

Velvyslanec se poté podepsal do pamětní knihy města a prohlédl si také tu historickou, kde jsou k vidění podpisy významných návštěvníků města Olomouce již od roku 1880.

Norman L. Eisen je velvyslancem USA v České republice od 28. ledna 2011, kdy předal své pověřovací listiny českému prezidentu Václavu Klausovi. Od ledna 2009 do ledna 2011 působil v Bílém domě jako zvláštní poradce prezidenta pro etiku a vládní reformu. Spolupodílel se na historických iniciativách Obamovy administrativy týkajících se vládní etiky, regulace lobbingu a transparentní veřejné správy.

Další zprávy z Olomouce čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …