Olomouc: Prodej městského lesa přispěje k ochraně přírody

20.03.2015 12:14

Na úterním jednání se radní seznámili se žádostí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) na odprodej lesních pozemků v oblasti CHKO Litovelské Pomoraví. Jedná se o lokality v bezprostředním okolí toků řeky Moravy a jejích ramen, které z hlediska lesního hospodářství nemají valnou užitnou hodnotu. Radní se záměrem prodat tyto pozemky ve prospěch AOPK předběžně souhlasili.

Olomouc: Prodej městského lesa přispěje k ochraně přírody
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Jde nám o to, aby měla řeka Morava dostatečný prostor. Na rozdíl od běžné představy, že je koryto řeky pevně dáno, se ve skutečnosti přirozený tok řeky mění a vyvíjí,“ uvedl Michal Servus z AOPK. V okolí řeky pak existují jedinečné biotopy, důležité pro řadu druhů živočichů i rostlin. Využívají jej například ptáci, kteří v jiném prostředí nedokáží hnízdit. „S ohledem na to, že je v těchto částech lesa výrazně omezena těžba a další zásahy a nejsou tedy z hospodářského hlediska přínosné a navíc převod na AOPK jen prospěje přírodě a různým druhům živočichů, jsme s prodejem předběžně souhlasili,“ komentoval situaci náměstek primátora Aleš Jakubec.

Město Olomouc prodalo Agentuře ochrany přírody a krajiny část svých lesů v Litovelském Pomoraví už v roce 2010, a to za 10 milionů korun a v roce 2014 další pozemky za celkem 21 milionů korun. Za nyní požadované pozemky má město možnost získat až 25 milionů korun. AOPK se snaží pozemky v okolí řeky scelit a v budoucnu zde vytvořit bezzásahovou oblast se statutem národní přírodní rezervace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.