Olomouc: Protipovodňová opatření pokračují, nábřeží vydává i archeologická tajemství

03.11.2018 14:50

Protipovodňová opatření v centru Olomouce pokračují už sedmým měsícem. Nejrušněji je v blízkosti mostu na křižovatce ulic Komenského a Pasteurova, projekčně je ale v přípravě už i druhý most na Masarykově třídě.

Olomouc: Protipovodňová opatření pokračují, nábřeží vydává i archeologická tajemství
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Stavební práce probíhají na řadě míst, někde ale musí dočasně ustoupit. Důvodem je aktuální archeologický výzkum na břehu řeky. Kvůli probíhající stavbě se projednává i další drobná změna tras linkových autobusů MHD.

V těchto týdnech probíhalo nebo probíhá modelování pravobřežní bermy řeky v úseku u loděnice a kolejí UP, příprava a vrtání otvorů pro betonové piloty a příprava stavby a betonáž nábřežních zdí. Pokračují také práce na založení nového mostu v Komenského ulici.

Most už dostává základy, na řadě jsou archeologové

Na obou stranách řeky Moravy u Bristolu už více než měsíc připravují stavebníci základy mostu. Konkrétně tu vzniká beranění štětovnic a příprava základů pro nové pilíře. Na pravém břehu řeky jsou ale v tuto chvíli stavební práce z větší části pozastavené. Musí zde totiž nejprve proběhnout archeologický výzkum.

Archeologové ze společnosti Archaia Olomouc zde mají první zajímavé nálezy. Úzce souvisejí s tím, že Olomouc bývala od dob Marie Terezie hlavní říšskou pohraniční pevností. Nový objev odhalil obrovské množství křesadel do pušek, které byly po přezbrojení olomoucké posádky na modernější zbraně vyhozeny do řeky jako nepotřebné. Pazourková křesadla do pušek přestala armáda používat po přezbrojení v 1. polovině 19. století. V Olomouci jakožto významné rakouské pevnosti jich byly velké zásoby, kterých se armáda zbavila jednoduše – vyvezla a vysypala je do řeky.

Archeologové zde našli zhruba tři tuny těchto drobných kamínků. Kromě toho na místě postupně odhalují i různé další stavebně historické prvky. Zhotovitel mezitím pokračuje ve stavbě na dalších místech řeky.

Příprava řešení pro autobusy MHD

Velkým tématem je vyřešení objízdné trasy pro autobusy MHD a vozidla Integrovaného záchranného systému, která jezdí dnes ulicemi Pasteurova a Sokolovská směrem ke Hradisku a zpátky. Pro zhotovitele i pro obyvatele města je z hlediska plynulosti stavby a bezpečnosti veřejnosti důležité odklonit trasu z křížení obou ulic na předpolí mostu. V současné době se diskutuje možnost vedení trasy přes areál vojenské nemocnice v Pasteurově ulici a přes areál střední školy.

Představitelé státního podniku Povodí Moravy už jednali s vedením školy i vojenské nemocnice o jejich souhlasu s průjezdem autobusů. Ačkoliv ještě není definitivně rozhodnuto, podle dostupných informací vypadají jednání nadějně. Z pohledu Dopravního podniku města Olomouce by vedení autobusové linky přes areál obou institucí bylo nejlepším řešením.

Osvětlení, nový most a další práce

Stavba samozřejmě ovlivňuje život lidí, kteří bydlí v jejím bezprostředním sousedství. V tomto směru se momentálně projednávalo urychlené osazení nových lamp veřejného osvětlení v ulici Nábřeží. Původní lampy totiž už byly v rámci stavebních prací odstraněny a na některých místech ulice je tam večer tma. V nejbližších dnech by se pro na rohu ulic Nábřeží a kapitána Nálepky mělo objevit nové provizorní osvětlení.

Podoby lamp veřejného osvětlení se týkají i další jednání, zaměřené na projektovou dokumentaci k mostu na Masarykově třídě. Hlavní projektant komunikuje s autorem návrhu mostu architektem Antonínem Novákem, jaký typ osvětlení má být na mostě použit, a to z důvodu, aby byl použitý model shodný s tím, které bude stát na nábřeží a na předpolí budoucího mostu. Stavba tohoto druhého mostu se sice uskuteční až v roce 2020, nicméně projekční dokumentaci je třeba připravit s předstihem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…