Olomouc: Rekonstrukce přinesla lidem na třídě Svornosti desítky nových parkovacích stání

06.09.2015 9:30

Náklady téměř čtyři miliony korun si vyžádala rekonstrukce velkého vnitrobloku na třídě Svornosti. V hustě osídlené lokalitě, kde je kromě obytných domů ještě Základní škola a Mateřská škola logopedická Olomouc, nechalo město opravit silnice i chodníky a také vybudovat nová regulérní parkovací stání.

Olomouc: Rekonstrukce přinesla lidem na třídě Svornosti desítky nových parkovacích stání
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Stav dopravní infrastruktury v této ulici byl před zahájením opravy výrazně zhoršený. „Situace v tomto vnitrobloku opravdu volala po změně. Rozhodli jsme se tedy nikoliv pro dílčí opravy, ale pro celkovou rekonstrukci, která podle našeho názoru výrazně zlepší fungování této lokality, mimo jiné i tím, že přináší nová parkovací stání,“ uvedl primátor Antonín Staněk. „Při rozhodování jsme zohlednili také fakt, že komunikace slouží k dopravní obsluze základní a mateřské školy,“ dodal primátor Staněk. Vozovka byla v místech parkujících vozidel a ve zúžené části značně narušená. Problém byl způsoben do značné míry zcela nevhodným systémem parkování. Auta zde částečně parkovala i na chodníku, který byl pojížděním vozidel průběžně poškozován. Vzhledem k nedostatku parkovacích míst vozidla parkovala i na nezpevněných plochách v prostoru zeleně.

„Cílem navrhovaných úprav byla oprava vozovky, nové povrchy chodníků, zvýšení počtu parkovacích stání a zajištění bezpečnosti pěších před základní a mateřskou školou včetně bezbariérového vstupu do školy,“ upřesnil obsah této investiční akce náměstek primátora Jaromír Czmero, který má na starosti právě městské investice. Při rekonstrukci se uskutečnila také oprava kontejnerových stání. „Jako náhrada za vykácenou zeleň budou ještě vysazeny nové stromy a také živý plot z listnatých keřů v zelené ploše před budovou základní školy,“ doplnil Roman Láčík, vedoucí olomouckého provozu zhotovitelské společnosti Porr, a.s.

Na místě bylo upraveno nebo nově vybudováno 49 parkovacích stání, z toho je 33 zcela nových. Celý vnitroblok byl z dopravního hlediska pojat jako zóna s dopravním omezením s maximální rychlostí 30km/h, proto byl před přístupovou komunikací k bloku domů Foersterova 30-34 umístěn zpomalovací práh.

Projektovou dokumentaci vypracovala firma DS GEO projekt, stavbu samotnou realizovala společnost Porr, a.s.. Celkové náklady na realizaci činí 3 934 930 korun včetně DPH, hradilo je ze svého rozpočtu město Olomouc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Město získalo certifikát energetického managementu

16:09 Litoměřice: Město získalo certifikát energetického managementu

Město Litoměřice včetně jeho příspěvkových organizací úspěšně dokončilo proces zavedení energetickéh…