Olomouc: Sníh a ledovka. Technické služby jsou opět v plném nasazen

17.02.2021 16:53

Když meteorologové vydají výstrahu před sněžením nebo ledovkou, jedním z prvních, kdo na to v Olomouci musí reagovat, jsou Technické služby města Olomouce. Její provozovna místních komunikací mobilizuje všechny lidské i technické síly a snaží se předejít pohromám na chodnících a silnicích.

Olomouc: Sníh a ledovka. Technické služby jsou opět v plném nasazen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

„Od 7. února až do dneška trvá náš nepřetržitý zásah dvacet čtyři hodin denně sedm dní v týdnu,“ říká vedoucí místních komunikací Michal Kollár.

V terénu je ve dny, kdy hrozí ledovky, více lidí než obvykle. Úsek místních komunikací, který se stará o zimní údržbu 324,5 km chodníků, stahuje i zaměstnance z dalších úseků, kteří mají za běžných okolností na starost péči o čistotu ulic nebo o veřejnou zeleň. „V tuto chvíli se v terénu stará o schůdnost chodníků kolem třiceti zaměstnanců,“ říká Michal Kollár. Mimo pěší pracovníky jsou samozřejmě v ulicích i sypače a další technika.

Po celou zimu jsou v pohotovosti tři směny, zásahy provádějí podle vývoje počasí a podle Operačního plánu zimní údržby pro rok 2020/2021. Dispečeři musí sledovat předpovědi počasí i výstrahy meteorologů a podle toho pak rozhodují o dalších krocích, například o předsolování silnic. Použít předem sůl je ale zbytečné v okamžiku, kdy má podle meteorologů další den dojít k výraznému oteplení k dešťovým srážkám, protože pak většina posypu bez užitku zmizí v kanalizaci. „Postupujeme případ od případu, musíme opravdu pozorně sledovat informace meteorologů. Navíc máme ve městě i čtyři vlastní meteostanice, které nám ukazují teploty vzduchu i teploty komunikace,“ vysvětluje Michal Kollár s tím, že i když se po mrazivém období zvýší teplota vzduchu, teplota silnice zůstane ještě nějakou dobu výrazně nižší, a proto vzniká ledovka. Letošní zima je charakteristická právě výraznými výkyvy teplot nad i pod bodem mrazu.

Pokud jde o údržbu chodníků, existuje seznam podle priority a stanovena je i část sítě chodníků bez údržby. Jde o chodníky málo frekventované nebo duplicitní, poblíž kterých je k dispozici alternativní a frekventovanější trasa. Tyto seznamy byly v minulosti sestaveny po konzultacích s komisemi městských částí. Důležité je také vědět, že solit se v Olomouci mohou jen silnice, nikoliv chodníky. Na jejich údržbu je povoleno používat pouze inertní materiály, tedy kamennou drť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…