Olomouc: V Arionově kašně už tryská voda. Barokní kašny se přidávají postupně

29.04.2021 16:58

Arionova kašna na Horním náměstí je na sezónu opět v provozu. Tryskat vodu začala dnes v devět hodin ráno. Po nutné zimní odstávce ožívají na konci dubna i pítka v centru Olomouce z dílny sochaře Ivana Theimera a přidávají se k nim i další fontány ve městě. Šest unikátních barokních kašen bude na sezónu kompletně připraveno k prvnímu květnu.

Olomouc: V Arionově kašně už tryská voda. Barokní kašny se přidávají postupně
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Přípravy na spuštění Arionovy kašny, která zdobí centrum před vstupem do radnice, začaly už na začátku týdne. Pracovníci technických služeb ji museli nejprve zkontrolovat a vyčistit. Zprovoznění musí také vždy předcházet prověření funkčnosti technologie pro cirkulaci vody. „Protože je kašna odstavená od podzimu, aby mráz pískovec neponičil, musí napouštění předcházet důsledná kontrola. Vodu do ní pak napouštíme na celou letní sezónu, a aby byla průzračná, dávkujeme do ní látky, které zajišťují její průzračnost a zabraňují tvorbě řas,“ vysvětlil Pavel Dostál, ředitel Technických služeb města Olomouce.

Zatímco ozdoba Horního náměstí z dílny sochaře Ivana Theimera se svými téměř třiceti kubíky vody už sezónu zahájila, barokní kašny ožívají postupně. I do nich se voda vrací až po pečlivé kontrole jejich stavu, těsnosti, čištění a prověření technického zařízení na oběh vody. "Znovu zprovozněné kašny se každoročně stávají symbolickým probouzením města a příjemným oživením po zimní odmlce. Nezbytnou údržbou prochází tyto jedinečné národní kulturní památky pravidelně v průběhu měsíce dubna. Olomoučany i návštěvníky těší vždy od 1. května do prvních podzimních mrazů,“ uvedl náměstek primátora Matouš Pelikán. Finanční prostředky na údržbu unikátního souboru barokních kašen ve správě města se ročně pohybují kolem čtvrt milionu, dalších 150 tisíc pak stojí náklady na vodu a energii.

Kromě kašen v centru města ožily už i fontány na dalších místech Olomouce. Vodou se naplnily fontána v Palackého ulici, v prostoru u hlavního vlakového nádraží i fontána Venuše v městské části Povel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…