Olomouc: V Řepčíně a Černovíru vznikly nové přechody pro chodce

21.09.2018 21:22

Nové přechody pro chodce včetně osvětlení má v Olomouci křižovatka ulic Křelovská, Řepčínská a Svatoplukova v městské části Řepčín. Nový přechod je od konce prázdnin také v Jablonského ulici v olomoucké městské části Černovír.

Olomouc: V Řepčíně a Černovíru vznikly nové přechody pro chodce
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Pokračujeme v modernizaci a v úpravách dopravních staveb ve městě tak, aby přinesly zlepšení podmínek pro chodce, cyklisty a ve svém důsledku i pro řidiče,“ uvedl náměstek primátora Filip Žáček.

Výsledkem prostorové úpravy křižovatky v Řepčíně jsou nové přechody, bezpečnostní dělící ostrůvek a usměrnění jízdních pruhů. Rekonstrukce křižovatky přišla na 2,2 milionu korun. Kromě přechodů a revitalizace autobusových zastávek vzniklo podél Řepčínské ulice také nové odstavné stání. „To bude sloužit pro krátkodobé parkování vozidel zajišťujících obsluhu školy, ale také pro auta rodičů přivážejících a odvážejících děti z mateřské nebo základní školy. Významným bezpečnostním prvkem je nové osmnáctimetrové zábradlí z litinových sloupků a trubkových segmentů, které ochrání školáky,“ zdůraznil investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Nový přechod pro chodce má od konce prázdnin také Jablonského ulice v městské části Černovír. Vznik přechodu na křižovatce s Benýškovou ulicí doplnila i stavba nového chodníku o délce zhruba 60 metrů. „Modernizace chodníků a úprava přilehlých autobusových zastávek na Jablonského v obou směrech byly nutné i vzhledem k tomu, že nesplňovaly požadavky pro osoby s omezenou schopností pohybu,“ popsal náměstek Žáček. Celková investice přesáhla 1,8 korun. Náklady na stavbu městu pokryje z velké části dotace Olomouckého kraje, kterému patří silnice III. třídy, a prochází jí právě Jablonského ulice.

V Olomouci jsou zhruba čtyři stovky přechodů pro chodce. Každý rok vznikne několik nových, jiné získají nové nasvětlení. Jako základ pro investiční záměry slouží dopravní studie, které prověřují podmínky, a slouží jako podklady pro rozhodování v území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…