Olomouc: Vyplácení podpor pro podnikatele bude rychlejší. Město pomůže ministerstvu zpracovávat žádosti.

03.03.2021 20:51

Se zpracováním žádostí o podporu z programu „Covid-Nájemné Výzva 3“ bude nově pomáhat i olomoucký magistrát.

Olomouc: Vyplácení podpor pro podnikatele bude rychlejší. Město pomůže ministerstvu zpracovávat žádosti.
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Na výzvu a žádost o spolupráci ze strany Ministerstva práce a obchodu reagoval Magistrát města Olomouce vyčleněním několika pracovníků z odboru cestovního ruchu, kultury a sportu, kteří budou provádět kontrolu náležitostí zaslaných žádostí.

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí

Spoluprací na administraci žádostí chce vedení města Olomouce alespoň v rámci svých možností pomoci podnikatelům, kteří žádají o podporu z Programu podpory podnikatelů postižených celosvětovým šířením onemocnění COVID-19 způsobeného virem SARS-CoV-2. „Covid – Nájemné Výzva 3“, a mezi nimiž jsou samozřejmě i podnikatelé olomoučtí. Předmětnou agendu bude město provádět bezúplatně s cílem rychlejšího vyřízení podaných žádostí. 

„My samozřejmě vnímáme obrovský dopad této už rok trvající nešťastné situace na podnikatele i na život ve městě. Olomouc byla vždycky charakteristická bohatým kulturním a společenským životem, spoustou kaváren a restaurací. A dnes se ten genius loci kvůli uzavření provozoven a lockdownu vytrácí. Jako samospráva nemáme moc možností, jak podnikatele podpořit. Můžeme maximálně odpustit nájem v našich nemovitostech nebo poplatky za předzahrádky, což také budeme projednávat na příštím zastupitelstvu, víc ale moc nezmůžeme. Proto jsme taky tuto spolupráci s Ministerstvem práce a obchodu a CzechInvestem přijali jako první město v republice. Vnímám to jako možnost, jak urychlit zpracovávání žádostí, tak aby se ta podpora k podnikatelům dostala co nejdřív, to je teď důležité,“ vysvětluje primátor města Olomouce Mirek Žbánek. Administraci žádostí bude provádět několik úředníků z odboru cestovního ruchu, kultury a sportu, který je kvůli současné situaci méně vytížený, než tomu bývá obvykle.

Agentura CzechInvest, která spolupráci na zpracování žádostí zprostředkovává, jich administruje velké množství, proto zapojení samospráv velmi vítá. „O kompenzační programy je ze strany podnikatelů obrovský zájem. Za necelé tři týdny od vyhlášení 3. výzvy programu Covid – Nájemné evidujeme 20 tisíc žádostí. Na administraci programů na kompenzaci nájmů se v tuto chvíli podílí téměř 150 lidí z Ministerstva průmyslu a obchodu, CzechInvestu a dalších organizací a institucí. Díky zapojení úředníků z městských a krajských úřadů se tento počet významně navýší, a tím pádem se dostanou finanční prostředky k podnikatelům mnohem dřív, což vidím v současné situaci jako naprosto zásadní,“ říká generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl.

Olomouc byla prvním městem, které na žádost o pomoc z CzechInvestu reagovalo, a rozhýbala tak i reakce dalších samosprávných celků (Olomoucký, Středočeský, Karlovarský, Liberecký i Ústecký kraj), které se následně k této spolupráci také připojily. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…