Olomouc: Výstaviště Flora se promění v lázeňskou promenádu

03.04.2019 13:13

Veletrh cestovního ruchu a lázeňství Tourism Expo bude hostit pavilon A Výstaviště Flora Olomouc. Po dva dny, 5. – 6. dubna 2019, se budou na uměle vytvořené lázeňské kolonádě prezentovat především lázně a sanatoria, ale i kraje, města, obce, služby cestovního ruchu či volnočasových aktivit. Program doplní poutavé cestovatelské přednášky, cvičení, ochutnávky kávy a doprovodný program pro děti.

Olomouc: Výstaviště Flora se promění v lázeňskou promenádu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Lze hovořit již o dlouholeté tradici pořádání veletrhu cestovního ruchu v Olomouci. „Letošní ročník veletrhu Tourism Expo se zaměřuje na podporu cestovního ruchu v oblasti lázeňství a zdravotní rekreace napříč všemi věkovými skupinami,“ prozradila garantka akce Zuzana Chalupová. „V pavilonu A bude připravena přehlídka minerálních vod s možností degustace a s odborným výkladem o léčivých účincích těchto vod na lidský organizmus. Konkrétně BOHEMIA HEALING MARIENBAD WATERS a.s. Mariánské lázně, závod Bílina, nás provede po lázeňských pramenech v pravidelných přednáškách a ochutnávkách v hlavním pavilonu. Ten návštěvníkům evokuje náladu luhačovické lázeňské promenády s vůní lázeňských oplatků,“ dodala k plánované vizualizaci Chalupová. Kromě cestovatelských sdružení a kulturních zařízení s nabídkou tuzemských wellness pobytů zaplní improvizovanou kolonádu prezentace lázní. Pozvání přijaly Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník, lázně Teplice nad Bečvou, Horské lázně Karlova studánka, Schrothovy léčebné lázně v Dolní Lipové či lázně Slatinice. Zúčastní se regionální cestovní kanceláře ze střední a severní Moravy. Z krajů výstaviště přivítá vedle Olomouckého kraje i Moravskoslezský a Plzeňský. Ze sousedního Polska přijede Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna. Slovenská republika bude mít zastoupení městečkem Nesvédy. Z mikroregionů se bude prezentovat Buchlovsko, Lednicko-Valtický areál, Čechy pod Kosířem, Bruntál a Šumperk. Představí se i Státní hrad Bouzov, Pevnost poznání UP Olomouc, aquapark Olomouc, ZOO Olomouc, balóny Konice, cyklostezka Bečva a Cykloklub Kučera Znojmo.

Galerie pavilonu A doplní nabídku o vybavení na sport, turistiku a volný čas. Navíc o skutečný pohyb zde nebude nouze. Je libo vyzkoušet pilates či jógu? Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost začít s těmito sporty pod vedením nejlepších lektorů z centra sportu a zdraví Omega Olomouc. Mohou si i nechat zanalyzovat svá těla Společností Mobilní fyzioterapie, s.r.o.

Vůně a ochutnávky kávy olomouckých kaváren zaplní prostor pavilonu B, kde bude umístěna i výstava Cesty kávy.

Výstaviště Flora poskytlo v rámci veletrhu Tourism Expo zdarma stánek Arcidiecézní charitě, aby zde mohla návštěvníkům prezentovat svůj projekt pomoc Haity.

Zahájení turistické sezóny

Souběžně s veletrhem se v pavilonu C uskuteční festival cestovatelských přednášek. Ladislav Zibura bude svou přednáškou „Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii“ vyprávět o svých cestách, zážitcích i knihách. Na tuto přednášku je nutné zakoupit si vstupenku. Své cestovatelské zkušenosti představí i Irena Fialová a Martin Plešek z Ostravské univerzity, kteří se opakovaně vydali na putování po Svatojakubské cestě do Santiaga de Compostela. Petr Šlechta i s bohatým fotografickým doprovodem povypráví o svém dlouhodobém pobytu v Mexiku. „U Obrů v předsíni“, tak se jmenuje přednáška fotografky Hany Gabrhelíkové, která na své výpravě dokázala překonat samu sebe. Růžena Halmanová popíše svou dlouhou cestu z Hranic na Moravě do Vladivostoku. O zážitcích se zdoláváním Pacifické hřebenovky se podělí Lucie Kutrová aj. Přednáška Hynka Adámka o historii posledních osmdesáti let české přítomnosti v Antarktidě rozšíří obzor nejednomu návštěvníkovi.

Veletrh Tourism Expo rozpohybuje i historický vlak v Olomouci, který bude mít v sobotu 6. dubna svou trasu se zastávkou Olomouc – Nová Ulice za výstavním pavilonem A. Návštěvníci se tak mohou ponořit do časů parních lokomotiv, které byly kdysi hlavním dopravním prostředkem k cestování za zábavou i odpočinkem.

V sobotu 6. dubna bude v rámci Tourism Expo zahájena i turistická sezona v Olomouci. Město si tak pro návštěvníky připravilo od 10 do 16 hodin před pavilonem A řadu atraktivního vyžití v podobě Ološlapu či projížděk parkem s koňským spřežením.

Záštitu nad akcí převzal primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, spolu s hejtmanem Olomouckého kraje Ladislavem Oklešťkem.

Veletrh Tourism Expo 2019 se uskuteční 5. – 6. dubna, v pátek od 10 do 18 hodin, v sobotu pak od 9 do 18 hodin v pavilonu A Výstaviště Flora Olomouc. Vstupné je 80 Kč (online 70 Kč), senioři a děti od 6 do 15 let 50 Kč (online 40 Kč), hromadné školní výpravy (nad 10 osob včetně pedagog. doprovodu) 20 Kč/os. (nutno přinést potvrzení o počtu zúčastněných studentů a pedagogického doprovodu s razítkem školy), děti do 6 let, ZTP a doprovod ZTP zdarma.

Základní informace:
Tourism Expo 2019 (54 vystavovatelů na 971 m2)
Místo konání: Výstaviště Flora Olomouc
Doba konání: 5. – 6. dubna, v pátek od 10 do 18 hodin, v sobotu od 9 do 18 hodin

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…