Olomouc: Vznikl nový aktualizovaný cyklogenerel

22.02.2018 9:16

Už před pěti lety byly zpracovány podklady pro cyklogenerel, mapový podklad se všemi cyklostezkami, smíšenými stezkami, cyklopruhy a cyklotrasami v Olomouci.

Olomouc: Vznikl nový aktualizovaný cyklogenerel
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Za pět let se ovšem situace v terénu výrazně změnila, přibyly nové cyklostezky a cyklopruhy, změnila se legislativa a město také přijalo několik podnětů z řad veřejnosti či KMČ na úpravu a trasování cyklostezek. Základní dokument proto nyní musel být podstatně aktualizován.

„Projektant spolu s cyklokoordinátorem města veškeré změny v terénu prověřil a zjištěná fakta pak zanesli do aktualizovaného dokumentu,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec. „Za tímto účelem se uskutečnilo také nové sčítání pohybu cyklistů na stejných úsecích jako před pěti lety, aby se data dala porovnávat v čase a na změny reagovat v rámci stanovení priorit v budování cyklosítě,“ dodal Aleš Jakubec. Do dokumentu byla promítnuta i data ze sčítání dopravy, provedeného v rámci právě zpracovávaného plánu městské udržitelné mobility, a také například data ze sčítání, provedeného Ředitelstvím silnic a dálnic.

Vznikla tak aktualizovaná mapa cyklogenerelu dle které se bude moci orientovat a plánovat v dalším období. Tato mapa byla provedena na podkladu, na kterém je zpracována Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji a tak je plně kompatibilní s krajským dokumentem. Přehledný dokument obsahuje velké množství dat, ukazuje například nejfrekventovanější úseky z pohledu cyklistů či řidičů motorových vozidel, data ze sčítání uživatelů, závady, které je třeba odstranit, a další důležitá data. Samostatná přehledná mapa bude tak jako doposud sloužit jako územně plánovací dokument při všech územně plánovacích činnostech na území města Olomouce.

Z terénního šetření mimo jiné vyplynula i potřeba určitých úprav. Bude například nutné upravit vodorovné i svislé dopravní značení, některá řešení už dnes neodpovídají současné legislativě. Rovněž se ukázalo, že na některých cyklostezkách jsou závady, plynoucí z neudržování zeleně.

Radní se na včerejším jednání s aktualizovaným cyklogenerelem seznámili a souhlasili s návrhem vložit aktualizovaná data do evidence územně plánovací činnosti jako územní studii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…