Olomouc: Zalévací vaky mohou poškodit akáty na Dolním náměstí

08.08.2018 7:35

Zálivka veřejné zeleně a především stromů může být vysoce odbornou záležitostí. Například akáty na Dolním náměstí mají nainstalován podzemní samozavlažovací systém. Neodborný zásah, i když vedený dobrým úmyslem, může stromy poškodit.

Olomouc: Zalévací vaky mohou poškodit akáty na Dolním náměstí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Obávám se, že kořeny stromů mohou uhnít. Jsou vysazeny ve speciálních podzemních betonových kontejnerech a nemají možnost odtoku při přelití. Podzemní kapková zálivka k těmto stromům je řízena cyklovačem umístěným u kašny, odkud je možné provést i přihnojení,“ vysvětlila Jitka Štěpánková, vedoucí oddělení péče o zeleň olomouckého magistrátu. Důvodem, proč jsou stromy na Dolním náměstí umístěny v kontejnerech, je zdejší skalnaté podloží s kavernami a nebylo zde možné použít pouze výkop výsadbových jam s výměnou zeminy.

Podle primátora Antonína Staňka pečují o veřejnou zeleň příkladně Technické služby města Olomouce (TSMO), ale i najaté zahradnické firmy. „Přes sezonu se zalévá v šesti cyklech, letos jich ale bude kvůli extrémnímu suchu více,“ uvedl primátor Staněk.

Dva vozy Technických služeb s 12 kubíky vody denně vyjedou pět až sedmkrát, aby stromy a keře samospádem zalily. Spotřeba je zhruba 100 litrů na jeden strom a 60 litrů na metr čtvereční křovin.„Zálivka musí být postupná, aby voda dobře vsákla. Zvláště u starší výsadby jsou kořenové baly dost proschlé,“ popsala Michaela Dostálová z TSMO.

Najaté zahradní firmy pečují zvláště o náhradní výsadbu, která doprovází investiční akce.

O tyto stromy pečují většinou prvních pět let, pak přecházejí pod TSMO, které mají na starosti asi 80 procent veškeré veřejné zeleně.

Technické služby se ale starají také o tepelný komfort ve městě. Používají k tomu kropičky, které svlažují ulice v parných dnech užitkovou vodou. „Důraz je kladen na centrum města, dále lokality, kde probíhají stavební práce na protipovodňových opatřeních a je zde na přilehlých komunikacích prašněji, dále přednádražní prostor a také hlavní tahy,“ popsal za TSMO provozní náměstek Jiří Fryc.

Voda ve městě, a především její záchyt, je také námětem právě zpracovávané studie Zeleno-modrá infrastruktura. „Zadržení vláhy prostřednictvím zeleně je do budoucna pro statutární město Olomouc nezbytností,“ poznamenal náměstek primátora Aleš Jakubec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…