Olomouc má podle odborníků velmi dobrý rating

03.10.2011 15:40

Agentura Standars & Poor´s Ratings Services´ v pondělí 26. září zveřejnila úroveň úvěrového ratingu města Olomouce.

Olomouc má podle odborníků velmi dobrý rating
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Hodnocením A-/Stabilní/A-2, které město Olomouc tímto obhájilo z minulého roku, agenturní analytici oceňují mimo jiné přijatelnou úroveň zadluženosti města, rozumnou dluhovou politiku i poměrně nízká rizika související s nepředvídanými závazky.

To vše za situace, kdy město disponuje omezeně flexibilním rozpočtem, jehož deficit pravděpodobně poroste v důsledku velkých investičních výdajů.

Pozitivní hodnocení dávají odborníci výraznému provoznímu přebytku, který v roce 2010 vykázalo město Olomouc zejména díky nárůstu provozních a daňových příjmů a zároveň kontrole svých provozních výdajů. Pokud i nadále porostou daňové příjmy a provozní náklady se podaří držet pod kontrolou, měl by stávající trend podle odborníků pokračovat i v příštích letech. Současně upozorňují na to, že zadluženost města Olomouce je nyní přiměřená. Udržet tuto situaci by měla pomoci zejména maximalizace dotací od státu i z fondů EU. Tak by se mělo zmírnit nahromadění dluhů způsobené financováním plánovaných investičních akcí.

„Dobrý rating je pro nás důležitým nástrojem zejména při jednání s bankami. Agentura tímto hodnocením potvrdila, a já jsem tomu velmi rád, že se městu daří realizovat i velké investice při rozumné míře zadluženosti. Věřím, že dobrým hospodařením se nám podaří toto hodnocení udržet či v příštích letech i zlepšit," řekl primátor města Martin Novotný.

Ve výhledu analytici předpokládají, že město Olomouc i při masivních investicích v příštích letech omezí nárůst zadluženosti a udrží si pozitivní postavení v oblasti likvidity. Současně lze podle hodnocení očekávat, že každá další investice nad stávající objem připravovaných akcí bude financována z fondů EU a státních příspěvků a dotací, nikoli z dalších úvěrů. Jen tak lze podle Standars & Poor´s Ratings Services´ zachovat dosavadní zdravou fiskální a dluhovou politiku.

„Jsem velmi rád, že ratingová agentura hodnotila pozitivně postupné zpomalení dynamiky růstu zadlužení a věřím, že úsporné provozní hospodaření se nám podaří udržet i v následujících letech. Dobrý rating nám vytváří podmínky k financování naplánovaného investičního rozvoje," uvedl náměstek primátora Ivo Vlach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…