Olomouc připravuje koncepci prevence kriminality na období 2016 - 2020

25.07.2015 12:48

Harmonogram koncepce prevence kriminality na další období a úspěšnost projektů města ve státním dotačním programu posuzovali na svém posledním jednání radní města Olomouce.

Olomouc připravuje koncepci prevence kriminality na období 2016 - 2020
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Město Olomouc zaujímá v rámci kraje ve schválených dotacích na projekty v oblasti prevence kriminality první příčku. Letos se nám na konkrétní projekty podařilo získat více než dvojnásobek finančních prostředků ve srovnání s loňským rokem. Jde o částku v celkové výši 740 tisíc korun,“ vyzdvihl náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

V programu prevence kriminality na rok 2015 se Olomouc ucházela o dotaci ze státního rozpočtu prostřednictvím Odboru prevence kriminality ministerstva vnitra. Z celkového počtu devíti projektů byly podpořeny čtyři programy, přičemž dva projekty získaly podporu v plné výši, a u dvou projektů byla výše dotace krácena. „Pro zbývajících pět projektů se podporu získat nepodařilo. I tak jsme ale zaznamenali téměř padesátiprocentní úspěšnost a získali největší objem finanční podpory v programu od roku 2010,“ uvedl náměstek Ladislav Šnevajs.

Peníze z dotačního programu se městu podařilo získat například na instalaci bezpečnostních kamer v pěti podchodech pro chodce (Hodolanská, Foerstrova, Albertova, Heyrovského, Brněnská), pro online poradnu působící v oblasti rizikového chování na internetu, na integrační programy či na prázdninový pobyt dětí z rodin ohrožených sociálním vyloučením.

Radní města aktuálně schválili také harmonogram vzniku Koncepce prevence kriminality na období 2016 – 2020. Hlavním směry, kterými se bude Olomouc v následujících letech v oblasti prevence kriminality ubírat, jsou:

  • pomoc obětem trestné činnosti,
  • boj proti recidivě,
  • účinnější resocializace pachatelů,
  • prevence kriminality dětí a mládeže,
  • komplexní přístup k bezpečí v sociálně vyloučených a jiných rizikových lokalitách,
  • ochrana ohrožených veřejných prostor,
  • kriminalita ve virtuálním prostoru,
  • prevence zadlužování,
  • nové přístupy v boji proti majetkové kriminalitě,
  • využívání nových technologií v predikci majetkové trestné činnosti.

„Při stanovení priorit v sestavování tohoto strategického dokumentu jsme vycházeli ze sociálně-demografické bezpečnostní analýzy a zároveň jsme si vymezili hlavní a dílčí problémy i návrhy na jejich řešení. Mít harmonogram a koncepci města v oblasti prevence kriminality, je také nezbytnou podmínkou pro to, abychom se mohli ucházet o peníze z dotačních prostředků v dalším období,“ vysvětlil náměstek Ladislav Šnevajs s tím, že novou strategii prevence kriminality v České republice bude vláda schvalovat zřejmě na konci listopadu 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…