Olomouc rozšiřuje fond pomoci olomouckým dětem. Chce podpořit výrazně více dětí

29.11.2022 6:27 | Tisková zpráva

Děti nejen z nízkopříjmových rodin chce podporovat město Olomouc. Radnice jim systematicky přispívá na různé aktivity, jako jsou třeba lyžařské výcviky a různé kroužky, už od roku 2016 prostřednictvím Fondu pomoci olomouckým dětem. „Rodinám rostou náklady, a bohužel se může stávat, že při hledání úspor někteří rodiče omezí v první řadě placené volnočasové aktivity svých dětí. V reakci na to jsme připravili změnu, která dovolí podpořit mnohem více dětí,“ říká primátorova náměstkyně pro oblast sociálních věcí Kateřina Dobrozemská.

Olomouc rozšiřuje fond pomoci olomouckým dětem. Chce podpořit výrazně více dětí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Fond pomoci olomouckým dětem nově podpoří zajištění školních a mimoškolních aktivit dětí a žáků ve věku 5 až 19 let a v opodstatněných případech pak dokonce i léčebné či rehabilitační pobyty pro děti ve věku 5 až 18 let. Radní teď schválili změnu statutu fondu, která umožní statutárnímu městu Olomouci významně rozšířit okruh příjemců. Změna musí ještě projít zastupitelstvem, které se sejde 9. prosince. Pokud vše projde bez komplikací, první výzvu by radnice chtěla vyhlásit už v lednu příštího roku.

„Obecným cílem těchto opatření je umožnit dětem z rodin, které dosáhnou na přídavek na dítě, aby mohly využívat školních a mimoškolních aktivit a nemusely se jich jen kvůli ekonomickým důvodům vzdávat,“ vysvětluje primátor Miroslav Žbánek. „Jsme přesvědčeni, že to přispěje k budování pozitivních návyků u dětí. V širším smyslu jde i o inkluzivní opatření s pozitivním dopadem na prevenci kriminality a životní styl nejmladší generace občanů města,“ dodává Kateřina Dobrozemská.

Navržené rozšíření spočívá v zahrnutí dětí v předškolní přípravě a také středoškoláků do 19 let, nově mohou být podpořeny také rehabilitační a léčebné aktivity nemocných dětí. Podle nových pravidel by podpora z fondu mohla zasáhnout přibližně 1500 až 1800 dětí a studentů, tedy odhadem 1000 až 1500 rodin žijících na území města. Fond bude fungovat také pružněji než doposud. Komise, která žádosti posuzuje, by se mohla scházet mnohem častěji, například v měsíčních intervalech.

V rámci jedné výzvy by mohla rodina na potřeby podpořeného dítěte čerpat až 5 tisíc korun, v případech zvláštního zřetele, jako je například zdravotní postižení, až 10 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…