Olomouc rozšiřuje kapacitu i zázemí azylového domu pro matky s dětmi

05.08.2021 16:34

V Holečkově ulici se staví. Úpravami prochází stávající objekt nevyužívaného učňovského zařízení a výsledkem stavebních úprav bude větší ubytovací kapacita Domova pro ženy a matky s dětmi, který město provozuje.

Olomouc rozšiřuje kapacitu i zázemí azylového domu pro matky s dětmi
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Stavebními úpravami dojde k vybudování pěti pokojů a dalšího zázemí azylového domu. To znamená toalet, umývárny, kuchyně, prádelny a skladu. Předpokládané náklady rekonstrukce jsou 3,7 milionu korun. Aktuálně v objektu stavební firma mění vnitřní dispozice, bourá příčky, podlahy i staré kanalizační potrubí,“ popsal investici náměstek primátora Martin Major. Pokud půjde vše podle stavebního harmonogramu, hotovo by mělo být na konci letošního října. S úhradou části nákladů na rekonstrukci městu pomohou dotace.

Objekt bývalého střediska praktické výuky, který přiléhá ke stávajícímu azylovému domu v Holečkově ulici, se pro rekonstrukci a rozšíření kapacity skvěle nabízel. „Pět nových pokojů vznikne ve třech ubytovacích jednotkách pro třináct osob včetně jejich zázemí a vybavení,“ uvádí náměstkyně primátora pro sociální oblast Eva Kolářová. Pro klienty bude po rekonstrukci k dispozici také nová společenská místnost a díky stavebním úpravám bude mít azylový dům k dispozici velký dvoupokoj pro matku a až 5 dětí. „Kapacita azylového domu se tak po rekonstrukci nově navýší ze současných devětatřiceti na padesát dva osob. A to je velmi podstatné, protože velkým problémem, se kterým se potýkáme, jsou právě omezené ubytovací možnosti,“ objasnila náměstkyně Kolářová.

Statutární město Olomouc provozuje dva azylové domy pro ženy a matky s dětmi, které jsou určeny klientkám se sociálními, finančními a dalšími problémy. Jeden z nich je v centru města v Sokolské ulici a druhý v Holečkově ulici v městské části Povel. „Současná ubytovací kapacita obou azylových domů je mnohem menší než počet podaných žádostí o poskytnutí této sociální služby. Velmi často musíme odmítat matky s více než čtyřmi dětmi, neboť jeden běžný pokoj je pro ně příliš malý. Ty pak odcházejí do jiných měst, děti musí měnit školu, školku a dětský kolektiv a zároveň si musí zvykat na nové prostředí, což není šťastné,“ vysvětlil souvislosti vedoucí odboru sociálních věcí Michal Majer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…