Olomouc žádná bezpečnostní opatření kvůli koronaviru nepřijímá

28.01.2020 11:38

Žádnou paniku, ale na druhé straně ani úplnou lehkomyslnost. Tak zní doporučení odborníků v souvislosti s výskytem nebezpečného koronaviru. Tématem se zabývali na začátku týdne členové bezpečnostních orgánů města a aktuální situaci konzultovali se zástupci krajského hygienického pracoviště. Rozhodnutí zní, že v Olomouci nebudou aktuálně přijímána žádná speciální bezpečnostní opatření.

Olomouc žádná bezpečnostní opatření kvůli koronaviru nepřijímá
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Byť tedy Olomouc žádná speciální opatření nechystá, přesto odborníci doporučují dodržovat některá preventivní opatření, zvláště v případě, pokud se člověk chystá cestovat.

„Olomouc je významným cílem individuální i organizované turistiky a denně k nám přijíždí poměrně velké množství zahraničních turistů. To je hlavní důvod, proč nechceme situaci podcenit. Na druhé straně bychom opravdu neradi vytvářeli zbytečnou paniku a posilovali plané obavy mezi Olomoučany,“ uvedl náměstek primátora Martin Major, který má problematiku bezpečnosti ve své gesci. Opatření, která v současné době doporučují hygienici, lze shrnout do několika bodů. Týká se lidí, kteří hodlají cestovat do zahraničí.

Pokud se chystají vycestovat do destinací, kde už byl potvrzen výskyt tohoto typu onemocnění, by svou cestu měli důkladné zvážit. Zatím neexistuje žádné očkování, které by spolehlivě ochránilo člověka před touto hrozbou. Nejohroženější skupinou jsou lidé s již oslabenou imunitou, proto hygienici doporučují imunitu podporovat vhodnými přípravky. Dalším preventivním opatřením v rámci ochrany před onemocněním patří hygiena rukou a nošení ústní roušky. V případě ústní roušky je však důležité zvolit i její vhodný typ, který je účinný i proti přenosu virů.

K zásadním doporučením hygieniků patří:

  • necestovat do zemí s významným výskytem koronaviru
  • podporovat imunitní systém a dodržovat základní hygienická pravidla
  • používat dezinfekční prostředky, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí
  • v případě, že se po návratu se zemí s potvrzeným výskytem koronaviru objeví typické příznaky infekce, mezi které patří dýchací potíže, horečka a kašel, kontaktujte krajské hygienické pracoviště,
  • pokud cestovat musíte, je nutné dbát zvýšené hygieny, doporučuje se mít sebou virucidní dezinfekci na ruce, nezdržovat se v místech s velkou koncentrací osob, nenavštěvovat tržnice či jiná shromaždiště a používat preventivně ústní roušky. Pro účinnou ochranu v exponovaných místech, jakými jsou letiště, nádraží a podobně, nepostačí běžná chirurgická rouška, ale je nutné používat respirátory s označením FFP3 dle normy EN149+A1, které jsou účinné i proti virům.

Co je koronavirus?
Koronavirus neboli vir s názvem 2019-nCoV je souhrnné označení pro čtyři rody virů, které způsobují onemocnění u zvířat a lidí s různým stupněm závažnosti. Název je odvozen od charakteristického uspořádání povrchových struktur lipidového obalu virů ve tvaru sluneční korony. Může způsobit běžné obtíže, jako je nachlazení, kašel, dýchací obtíže, teploty. Ale také smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS; Severe Acute Respiratory Syndrome) či infekci MERS (Middle East Respiratory Syndrome).

Jak se koronavirus přenáší?
Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest.

Jaké skupiny obyvatel jsou nejohroženější?
Mezi ohrožené skupiny patří zejména senioři, dětské skupiny, chronicky nemocní či osoby s oslabenou imunitou.

Jaké je teď riziko v Evropě?
Potenciál rozšíření do Evropy se považuje za pravděpodobný, úroveň je střední. Vysokou úroveň mají země jako Thajsko, které mají intenzivní styk s Wu-chanem, kde je ohnisko nákazy.

Jak se chránit?
Důležité je postupovat tak, jak při klasickém respiračním onemocnění, jako v aktuálním chřipkovém období:

  • vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní
  • dodržovat základní hygienická pravidla
  • používat například i dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí
  • nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí
  • jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním by, měli dodržovat pravidla respirační hygieny. Při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou! Samozřejmě i zdravotníci sami by se měli chránit, jelikož jsou to právě oni, kteří přicházejí s pacienty nejvíce do styku.

Pro ty, kdo cestují:
Pokud se u někoho před či během letu objeví příznaky respiračního onemocnění, měl by okamžitě informovat palubní personál. Na letišti mohou lidé kontaktovat stálou lékařskou službupokud jsme z cest již doma a máme podezření na respirační onemocnění, je třeba neprodleně kontaktovat svého lékaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…